Afsluitdijk Open: 'Dit kan niet gezond zijn'

Liefst 33 kilometer. Vier weken voorbereidingstijd. Gaat het Carlien lukken om naar de andere kant van de Afsluitdijk te rennen tijdens de Afsluitdijk Open? Personal coach Jeroen van der Mark van FIT.nl schiet te hulp. Deel 2.

Ik grom tegen de hardloopband. Die trekt zich er niets van aan en blijft doodleuk het stuk rubber onder mijn voeten doortrekken. De rode cijfers op de hardloopband kruipen tergend langzaam voorbij. Ik ben pas dertien minuten bezig en ik heb geen zin meer. Tien kilometer afleggen in een sportschool is gewoon verschrikkelijk.

Overal om me heen hangen beeldschermen. Allemaal op een ander kanaal. Iemand zoekt hysterisch naar haar perfecte bruidsjurk. Een vrouw met onoverbrugbare relatieproblemen bespreekt die met een kalende dokter. En een veel te gespierde dierenarts rent in slow motion over een parelwit strand in Australië. Ik kijk het allemaal dwars door elkaar heen. Alles om maar niet naar dat tikkende klokje te hoeven kijken. In mijn hoofd vormt zich een beeld van een gebruinde dierenarts die in een bruidsjurk bij dokter Phil zit.

Toch kan ik het niet laten. Ik zie de seconden voorbij kruipen. ‘Domkop’, denk ik bij mezelf. ‘Was gewoon lekker buiten gaan rennen. Geen gejammer nu, spreek ik mezelf toe. Ik moet en zal deze tien kilometer uitrennen. Als de Friezen de afsluitdijk steen voor steen hebben kunnen opbouwen, dan kan ik toch zeker wel een uurtje rennen? Zweet druppelt op de loopband.

Na een uur sta ik afgepeigerd weer buiten. Met mijn zeiknatte handdoek in mijn nek fiets ik naar huis. Per toeval stuit ik op mijn ietwat belegen collega met wie ik regelmatig aan de bar hang. Zijn wilde grijze haren herken ik direct, het duurt echter even voor hij mij herkent. ‘Wat je ook gedaan hebt, hou er mee op’, zegt hij bij wijze van begroeting. ‘Als je zo’n kleur krijgt kan het niet gezond zijn.’

Ik wuif zijn gebazel weg en vertel hem dat ik komende tijd niet meer in de kroeg te vinden ben. Geen bier meer, geen korte nachten en geen grote verhalen. Het is mooi geweest. En ja, het scheelt dat ik nu weet wat voor invloed bier heeft, dankzij de voedingsapp van FIT. Ik eet gezond, maar te weinig als je zo veel sport als ik nu doe. Ik drink genoeg, maar daar wordt het dus niet beter van.

Personal coach Jeroen kijkt online mee. Hij vroeg mij vorige week voorzichtig of ik het ook zonde vond om zoveel lege biercalorieën te nuttigen. Het ging verder immers zo goed. Het was die week Sneekweek. Ik verontschuldigde me en gaf hem gelijk. Maar Hardzeildag zonder bier is geen Hardzeildag.

Door het vele sporten merk ik dat ik fitter word. Hardlopen gaat gemakkelijker en ik krijg er wel vertrouwen in. Het wordt een oneindig stuk rechtdoor, dat weet ik. Maar in mijn hoofd is het niet meer onhaalbaar. Al ben ik er nog niet. Om dit even te illustreren: de foto hierboven zit er wellicht spectaculair uit, maar zonder hulp was het niet gelukt.

Op de schouders bij de coach kan ik uiteindelijk net bij de ring. Een aantal tellen voor deze foto wordt genomen probeer ik me al spartelend op te trekken. Dat lukt niet. Door de Bootcamp zijn mijn armen verzuurd. Gelukkig is daar vriendin Wiljo die mij even een drukkertje meegeeft. Welgeteld hou ik deze houding vier seconden vol. Net genoeg tijd voor coach Jeroen om een foto te kunnen maken. Nog twee en een halve week te gaan.

Afsluitdijk Open

De Afsluitdijk wordt zondag 4 september eenmalig voor dag en dauw afgesloten voor autoverkeer om ruimte te maken voor de naar verwachting duizenden hardlopers. Deelnemers kunnen kiezen of ze een kwart, de halve of gehele afsluitdijk over rennen. Dat laatste is 33 kilometer.

Icoon Afsluitdijk

De Afsluitdijk Open is onderdeel van project Icoon Afsluitdijk, een kunstproject van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde die in opdracht van Rijk en regio een bijdrage levert aan de belevingswaarde van de Afsluitdijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.