Vakantieparken en campings in Nederland moeten op hun hoede zijn voor schaduwvakanties. Dat meldt ABN Amro maandag in een rapport over de stand van het toerisme.

Veel Nederlanders zijn van plan dit jaar in eigen land op vakantie te gaan vanwege de reisbeperkingen, maar willen eigenlijk liever naar het buitenland. „Vakantieparken moeten op hun hoede zijn voor ‘schaduwvakanties’, vakanties die voor de zekerheid worden geboekt in Nederland, maar worden geannuleerd wanneer een buitenlandvakantie alsnog mogelijk wordt”, zo stelt analist Ward van der Stee in het rapport.

Alsnog naar het buitenland

Van de vakantiehuisjes en campings zijn voor komende zomer respectievelijk al 70 procent en 63 procent geboekt, zo blijkt uit de data van leverancier van reserveringssystemen Stratech. De grenzen naar het buitenland worden nog steeds dicht gehouden, maar veel toeristen zijn van plan om alsnog naar het buitenland te gaan.

Maar liefst 70 procent van de Nederlanders zegt dat de bestemming afhangt van de ontwikkelingen rond corona. Ook bijvoorbeeld touroperator Corendon verwacht dat tussen de 60 en 70 procent van de Nederlanders pas een maand van te voren hun vakantie zal boeken.

loading

Annulering

Op zich hoeven mogelijke schaduwvakanties geen grote financiële problemen op te leveren. Het merendeel van de vakantieparken en campings heeft namelijk inmiddels de annuleringsvoorwaarden aanscherpt. Aanbetalingen zijn standaard en corona is geen geldige reden meer voor annulering.

Desondanks blijven de inkomsten bij annulering ver achter bij normale verhuur. Uitbaters van parken en campings doen er volgens ABN Amro daarom goed aan om tijdig in te zetten op het aantrekken van buitenlanders om de huisjes alsnog te verhuren.

Coronajaar

Over heel 2020 hebben vakantieparken ondanks de vele vakanties in eigen land 20 procent minder bezoekers gehad. De gestegen prijzen voor de huur van vakantiehuisjes en staplaatsen verzachtten de omzetdaling. De daling onder Nederlandse gasten was met 3 procent beperkt, maar het aantal buitenlandse gasten halveerde, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De goede zomer van vorig jaar toen relatief weinig beperkende maatregelen van kracht waren, was slechts een druppel op de gloeiende plaat, maar geeft hoop voor de komende periode. In juli 2020 boekten maar liefst 48 procent meer Nederlanders een vakantiehuisje in eigen land dan in 2019.

Overigens was de schade bij campings veel minder groot met een afname van het aantal bezoekers van 4 procent in 2020.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus