Dankzij de computer, geavanceerde software en veel geduld is er een nieuwe manier ontstaan om historie online tot leven te brengen.

Geschiedenisfreaks kleuren foto’s en filmpjes in waardoor het lijkt alsof het Ardennenoffensief, de Jodenvervolging en de Slag om de Somme gisteren gebeurden.

loading

Het is een foto die je naar de strot grijpt. Een jonge moeder met een flinke boodschappentas op schoot. Ze zit op een houten klapstoeltje en haar dochtertje staat lachend naast haar. Een dreumes nog. In de achtergrond geniet een groepje van de zomerzon. Ze gaan met zijn allen op vakantie, denk je.

Tot je iets beter kijkt en de Jodenster op de borst van de vrouw ziet en de datum en locatie hoort waarop de foto is gemaakt: 20 juni 1943, Polderweg Amsterdam. Het is het verzamelpunt voor opgepakte Joden die zullen worden afgevoerd.

Naar Westerbork en daarna de Duitse vernietigingsmachine in. De foto is niet alleen haarscherp; hij zou ook afgelopen jaar kunnen zijn gemaakt zo realistisch ogen de kleuren.

„Het komt in één keer een stuk dichterbij”, zegt de man die deze foto omzette van zwart-wit naar kleur, Jakob Lagerweij. Hij is op Facebook, Instagram en Twitter actief en populair met vooral ingekleurde beelden uit de Tweede Wereldoorlog.

Of het nu beeld van de bemanning van een Nederlandse onderzeeboot is, voor de geallieerden op de fiets door Den Haag vluchtende Duitsers of aangrijpende snapshots van Joodse Nederlanders; Lagerweij blaast er onder zijn onlinenaam Piece of Jake nieuw leven in.

loading

Hij voegt zich daarmee in een wereldwijd select gezelschap van inkleurders van wie de Braziliaanse Marina Amaral de bekendste is. Zij zette onder andere het beroemde portret van Anne Frank om.

Reclametekenaar Lagerweij volgde twee jaar terug haar voorbeeld uit pure nieuwsgierigheid. Hoe zouden die historische gebeurtenissen van zijn keuze er nou hebben uitgezien, was zijn vraag. Dankzij Photoshop en veel research kan hij een historisch verantwoord antwoord geven. Iets dat voor Jakob zwaar weegt. Hij gruwt van hobbyisten die historische foto’s door een appje halen en dan iets online zetten wat alleen de illusie van realisme geeft.

„Daar doe je de mensen die de foto’s gemaakt hebben en erop staan geen eer mee”, zegt de Deventenaar stellig. „Ik vind dat het echt moet kloppen, dus doe ik veel research. Als je weet dat het Amerikaanse leger verschillende types jassen had die allemaal ook weer een iets andere tint hadden, besef je hoe nauw het luistert.”

loading

Jurriën Koop is een betrekkelijke nieuweling wat betreft het inkleuren. Hij richt zich ook op materiaal uit de Tweede Wereldoorlog, met name op beelden uit zijn woonplaats Groningen. Hij pakt niet alleen foto’s, maar ook filmpjes aan.

Zo zette hij recent een filmpje op YouTube van de bevrijding in Groningen. „Ik kreeg laatst een reactie dat het goed zou zijn voor geschiedenislessen op school. Dat zou ik inderdaad heel mooi vinden”, zegt de geschiedenisliefhebber.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra