Een leeg plein bij het Forum Groningen in het centrum van de stad.

Avondklok in Nederland. Wat mag wel en wat mag niet in de late uren?

Een leeg plein bij het Forum Groningen in het centrum van de stad. Foto: ANP/Kees van de Veen

De avondklok van 20.30 tot 04.30 uur moet ervoor zorgen dat er geen mensen meer op straat zijn. Wat mogen en kunnen we nog wel en niet? En wat zijn de uitzonderingen? Vijf vragen over de avondklok.

1 Wat houdt de avondklok in?

De invoering van de avondklok is mogelijk pas in of na het weekend. Werkgevers moeten de tijd krijgen voorbereidingen te treffen. Bovendien moet het kabinet de maatregel aan de Tweede Kamer voorleggen, ook al hoeft dat formeel niet. De avondklok moet gelden tot 9 februari.

Het is een noodzakelijke maatregel, vanwege de Britse variant van het coronavirus, die veel besmettelijker lijkt. Meerdere landen om ons heen hebben al een avondklok ingesteld. In Frankrijk mag de bevolking vanaf 18.00 uur niet meer naar buiten, in Brussel en Wallonië vanaf 22.00 uur en in Vlaanderen vanaf middernacht.

2 Voor wie geldt de avondklok?

In principe voor iedereen. Er zijn wel uitzonderingen. Vooral mensen met vitale beroepen mogen nog wel naar buiten, mits ze daar een geldige reden voor hebben die met werk te maken heeft. Zoals mensen in de zorg, maar ook brandweermannen en bijvoorbeeld journalisten. Deze personen moeten wel altijd kunnen aantonen dat zij een vitaal beroep uitoefenen. Waarschijnlijk met een werkgeversverklaring. Er komen modelverklaringen op rijksoverheid.nl, die een werkgever kan invullen voor zijn personeel.

3 Wat als je je toch buiten begeeft?

Mensen die zonder geldige reden op straat zijn, lopen kans een boete van 95 euro te krijgen. Je krijgt dan geen aantekening op een eventueel strafblad. Wie vaker in de fout gaat, kan wel strafrechtelijk worden vervolgd.

4 Wat mag er straks nog wel?

Veel is nog onduidelijk, een grijs gebied, maar mensen met een hond mogen nog wel naar buiten om hun huisdier uit te laten. Joggen is hoogstwaarschijnlijk niet toegestaan tijdens de avondklok. Voor mensen die op weg zijn van of naar het buitenland, of die vanwege een calamiteit buiten zijn, geldt ook een uitzondering. Of mensen die onderweg naar huis zijn, maar er niet in slagen voor acht uur binnen te zijn een boete krijgen, is nog niet helder.

5 Hoe zit het met supermarkten, tankstations en openbaar vervoer?

Het Centraal Bureau Levensmiddelen, de brancheverenigingen van supermarkten, is naar eigen zeggen in overleg met de overheid over een aantal scenario’s. Er is hoop dat er een ontheffing wordt verleend voor online bezorging. De Belangenvereniging Tankstations hoopt dat benzinestations open kunnen blijven. „We willen openblijven voor de zorg, de mantelzorgers en de hulpdiensten”, zegt voorzitter Ewout Klok. „Maar als dat niet loont, zijn er altijd nog de onbemande tankstations.”

Een woordvoerder van de NS bevestigt dat er een voorbereiding in gang is gezet voor de avondklok, maar kan inhoudelijk nog weinig zeggen. „Als we onze dienstregeling veranderen, moet dat namelijk aansluiten op andere ov-aanbieders. Daarom ligt de coördinatie bij OV-NL.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu