'Avondklok verlengd tot 30 maart. Ook andere maatregelen blijven nog van kracht'

Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge arriveren bij het Catshuis voor het overleg tussen demissionair ministers en deskundigen over de bestrijding van het coronavirus. Foto: ANP/Phil Nijhuis

De avondklok wordt verlengd tot en met 30 maart. Ook de andere coronamaatregelen schuiven op tot het eind van deze maand.

Dat is volgens betrokkenen de uitkomst van het beraad in het Catshuis, waar betrokken ministers zaterdagmiddag met RIVM-baas Jaap van Dissel overlegden over het coronabeleid.

Het aantal besmettingen is nog te hoog om bij de persconferentie van aanstaande maandag al versoepelingen aan te kondigen, zo stelde het gezelschap volgens een aanwezige vast.

Preventief testbeleid

Afgelopen week was her en der de hoop dat het kabinet behalve voor het de middelbare scholen ook voor het hbo en de universiteiten ruimte zou zien om weer open te gaan, al dan niet beperkt en met preventief testbeleid.

Het kabinet durft dat echter nog niet aan. Hetzelfde geldt voor heropening van de terrassen en de detailhandel. Het kabinet gaat wel kijken naar wat er voor deze sectoren over drie weken mogelijk is. Voor de detailhandel gaat het bijvoorbeeld om een andere invulling van het winkelen op afspraak.

In plaats van twee klanten per verdieping zou er dan gekeken worden naar het aantal vierkante meters - hoe groter de zaak, hoe meer klanten tegelijkertijd naar binnen mogen. Voor het heropenen van de terrassen vraagt het kabinet advies aan het Outbreak Management Team, dat echter de komende week nog niet wordt verwacht.

Verruiming buitensport

Ook kijkt het kabinet naar een verruiming voor buitensport voor volwassenen. Die zouden over drie weken weer in groepjes buiten kunnen sporten, zolang ze maar afstand van elkaar houden. Tot nu toe is buitensporten in teamverband alleen tot 27 jaar toegestaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus