Bekijk hier de eerste beelden van nieuwe televisieserie over F-16-vliegers boven Syrië

Missie F-16 van National Geographic volgt de vliegers van Defensie in Jordanië, ofwel de F-16 piloten die IS targets vanuit de lucht ‘uitschakelen’.

Nederlandse F16-vlieger blikt in documentaire terug op IS-strijd: Mijn grootste angst was pech
Lees verder

Dat is vrij letterlijk: onder Amerikaans commando krijgen de Nederlandse vliegers de opdracht om een bepaald doel te neutraliseren. Dat kan betekenen dat ze een bom laten vallen op een gebouw waar IS haar wapens opslaat, maar net zo vaak gaat het om een specifieke IS-strijder of meerdere strijders.

Dagelijkse gang van zaken

De serie volgt de dagelijkse gang van zaken op het kamp in documentairestijl, maar de vliegers worden in studio-setting ondervraagd. De interviews vormen de rode draad door de serie, geflankeerd met interviews en scènes over de dagelijkse gang van zaken op het kamp. Zo wordt steeds een andere expertise uitgelicht die bijdraagt aan het werk van de F-16 vliegers.

De eerste aflevering is zondag om 21.00 uur te zien op National Geographic.

Documentaireserie

Een filmploeg van National Geographic maakte samen met het Algemeen Dagblad in Jordanië een vierdelige documentaireserie over de Nederlandse F-16-missie boven Syrië en Irak.

Bijzonder is dat uitgebreid gesproken is met zeven piloten. Zij vertellen openhartig over hun werk, pilotentradities, de strijd tegen IS en het maken van burgerslachtoffers wat ze vanzelfsprekend het liefst vermijden.

Een van hen, de in Leeuwarden gestationeerde ‘Dealer’ noemt dit ,,de meest chirurgische missie die we in de geschiedenis hebben uitgevoerd’’. In december was de missie afgelopen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.