Berenjacht gaat 'viraal' in Nederland, kinderen kunnen beren zoeken in hun eigen woonwijk

Een beer achter een huiskamerraam. Foto: Facebook Coronahulp 't Harde & Doornspijk

Geef kinderen een leuk spel, zonder de coronaregels geweld aan te doen. Dat is gelukt met Berenjacht. In tienduizenden huizen in Nederland zijn beertjes voor het raam gezet.

Het idee is overgewaaid uit Australië en Engeland. Inspiratie ervoor is geput uit het kinderboek Wij gaan op berenjacht van Michael Rosen. Dinanda Rozeboom, beheerder van de facebookpagina Coronahulp 't Harde, heeft het initiatief opgepakt en een lokale pagina aangemaakt. Mensen die een beer voor hun raam zetten, kunnen dat op die pagina aangeven met het adres erbij. Ouders kunnen op basis van de adressen een route uitstippelen door hun eigen wijk.

Ook in België verschijnen beren achter de ramen in vele woonwijken. De initiatiefnemers overal benadrukken mensen toch vooral de richtlijnen van de RIVM voor 1,5 meter afstand en binnenblijven bij klachten goed na te volgen.

Twintigduizend adressen in Nederland

De adressen van mensen waar een beer achter het raam staat zijn verzameld in een kaart van Google die maximaal 20.000 adressen kunnen bevatten. De eerste lijst was gisteren in de loop van de dag al vol.

Ook zonder de kaart kunnen ouders voor hun kinderen een route uitstippelen. Veel adressen waar een beer staat worden gemeld op diverse lokale facebook-pagina's. Er zijn ook al ouders die een ‘berenjacht afstreepkaart’ hebben gemaakt waarop hun kinderen het aantal gespotte beren kunnen afstrepen. Ook worden opdrachtjes verzonnen zoals bij een witte beer bijvoorbeeld rondje springen, zwarte beer handen klappen, beer met kleding aan hinkelen, tweelingbeer huppelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
In Beeld