Steeds meer coronazorgers plakken een foto op hun schort om zichzelf een gezicht te geven. Ziekenhuis Tjongerschans gebruikt hiervoor een iPad.

,,Het is een stuk persoonlijker als je ziet wie je tegenover je hebt”, zegt Astrid Kistemaker, normaal gesproken kinderarts, maar sinds twee weken vooral actief op de corona-afdeling in het Heerenveense ziekenhuis Tjongerschans. Het gezicht van de zorgmedewerkers blijft verborgen achter een mondneusmasker en een spatbril.

Steeds meer zorgmedewerkers plakken een foto op hun schort, om de zorg menselijker te maken. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de ziekenhuizen in Sneek en Drachten. ,,Die foto plastificeren we en desinfecteren we steeds. Iedereen zet zijn naam op zijn persoonlijke beschermingsmiddelen”, vertelt woordvoerder Judith Velting van Nij Smellinghe.

Smoelenboek

Tjongerschans zegt voor een modernere oplossing te hebben gekozen. Alle patiënten krijgen er al een iPad. Daar is een smoelenboek op gedownload. Via dit smoelenboek kunnen de patiënten zien hoe de artsen en verpleegkundigen eruit zien. ,,Daardoor hoeven we niet iedere keer de foto’s te ontsmetten of een nieuwe foto op het schort te plakken”, leggen teamleider Grietje Boonstra en woordvoerder Fokje Nagelhout uit.

Dat werkt heel goed, vindt Kistemaker. ,,Op de iPad laten we zien: dit ben ik.” Ze ziet de coronazorg als ,,een hele uitdaging”. ,,Het is heel andere zorg. Wij doen veel longzorg bij kinderen, hebben ervaring met astma, kortademigheid en infecties, maar nu behandel ik veel oudere patiënten, dat vraagt toch om speciale behandeling. Aan de andere kant, longen, hart en bloedsomloop checken doe je bij kinderen ook. Nou ja, het is hard studeren en de physician assistant die meeloopt is eigenlijk de basisarts, die doet de hoofdzorg.”

Kistemaker verwacht nog zeker een week op een van de corona-afdelingen mee te draaien. Het vervolg hangt af van hoe de epidemie zich ontwikkelt in het Noorden. Tjongerschans heeft veel Noord-Brabanders behandeld, de meesten zijn weer terug naar het zuiden van het land. Alles bij elkaar liggen er nu zo’n tien patiënten met het coronavirus, of de verdenking daarvan. ,,We zijn voorbereid op een grote stroom”, zegt zaalarts Monique Noordam. ,,Gelukkig blijft die nog uit.”


loading

Astrid Kistemaker (53)

Functie normaal: Kinderarts
Functie nu: Arts op de corona-afdeling

loading

Monique Noordman (50)

Woonplaats: Ter Idzard
Functie normaal: Physician assistant op de Maag-, Darm- en Leverafdeling
Functie nu: Zaalarts op de corona-afdeling

loading

Jellina Zandberg (20)

Woonplaats: Drogeham
Functie normaal: Mbo-v stagiaire op de chirurgie-afdeling
Functie nu: ‘Omloop’, oftewel een extra paar handen

loading

Marieke van Harskamp (48)

Woonplaats: Leeuwarden
Functie normaal: Longarts
Functie nu: Longarts gericht op Covid-19-patiënten

loading

Iris van Toorenburg (26)

Woonplaats: Weidum
Functie normaal: Flex-verpleegkundige op alle afdelingen
Functie nu: Verpleegkundige op de corona-afdeling

loading

Hester Langenberg-Post (44)

Woonplaats: Heerenveen
Functie normaal: Senior-verpleegkundige op chirurgie en urologie.
Functie nu: Senior-verpleegkundige op de corona-afdeling

loading

Durk Fabriek (34)

Woonplaats: Haulerwijk
Functie normaal: Fysiotherapeut op de ‘snijdende afdelingen’
Functie nu:
Fysiotherapeut op de corona-afdelingen

loading

Nico Lubberts (56)

Woonplaats: Heerenveen
Functie normaal: Fysiotherapeut op intensive care en chirurgie
Functie nu: Fysiotherapeut op de corona-ic en de corona-afdeling

Met medewerking van Fokje Nagelhout.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus