Besmet afval coronateststraten nog regelmatig onjuist afgevoerd

Foto: ANP

Commerciële coronatestlocaties voeren nog geregeld mogelijk met Covid-19 besmet afval af als bedrijfsafval. Ook bij GGD-locaties gaat dit nog wel eens fout. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na een nieuwe ronde van inspecties.

In december voerde de ILT ook al inspecties uit. Toen bleek dat van de 39 gecontroleerde coronatestlocaties er 22 het afval niet goed verpakten en afvoerden. De beschermende kleding van de medewerkers en de gebruikte wattenstaafjes werden afgevoerd met het bedrijfsafval, terwijl dit in speciale vaten of speciale plastic zakken moet, gaf de inspectie destijds onder meer aan.

Bij herinspecties bij tien eerder bezochte locaties bleek onlangs dat onjuist afvoeren van mogelijk besmettelijk afval er niet meer voorkomt, aldus de ILT. Ook hield de ILT 77 nieuwe inspecties, 32 bij GGD-locaties en 35 bij commerciële, en daaruit blijkt dat het nu weliswaar beter gaat, maar dat het toch nog geregeld fout gaat. Van de commerciële testlocaties voerden 14 het mogelijk met Covid-19 besmette afval af als regulier bedrijfsafval, van de GGD-testlocaties ging dit bij 4 nog niet goed.

Verder werden bij 1 GGD-locatie en bij 6 commerciële testlocaties de keel- en neusmonsters niet verpakt en vervoerd volgens de wettelijke regels. Zo ontbrak bijvoorbeeld absorptiemateriaal tussen de verpakkingen. Een keer trof de ILT monstermateriaal in een sealbag tussen de voorstoelen van een voertuig aan.

Extra alert

Bij commerciële teststraten blijft de ILT extra alert. ,,Hier worden nog veel grote en kleine overtredingen gemaakt”, aldus de inspectie. Een kleine fout is bijvoorbeeld het ontbreken van gevaaretiketten op bulkcontainers of op verpakkingen van het afval.

Er werden geen teststraten stilgelegd nadat overtredingen werden geconstateerd, vanwege de maatschappelijke noodzaak van het testen op corona. De locaties moesten overtredingen wel direct oplossen. De ILT waarschuwt dat als bij herinspecties opnieuw overtredingen worden aangetroffen er bestuurlijk of strafrechtelijk wordt opgetreden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus