Horecaondernemers zijn ’pislink’ dat coronaminister Hugo de Jonge van plan is om geld te vragen voor toegangstesten. ’Onbegrijpelijk’ en ’totaal onbespreekbaar’, klinkt het woedend.

„Veel mensen hebben nu al geen trek om zich te laten testen. En dan gooit het kabinet nog een drempel op door geld te vragen”, zegt horecaondernemer Rober Willemsen. Hij is des duivels. Want zelfs met een negatief testbewijs op zak, gelden er beperkingen, constateert de horecaman die betrokken is bij Koninklijke Horeca Nederland. „Gooi dan tenminste de hele boel open.”

Samenleving van het slot

De overheid werkt aan een plan om de samenleving van het slot te halen. Horecagelegenheden en culturele instellingen mogen straks – als de cijfers het toelaten – weer bezoekers ontvangen. Mits consumenten over een negatieve coronatest beschikken met bijbehorend certificaat. Deze maand zijn er door het hele land pilots.

Nu zijn de toegangstesten nog gratis. Maar vanaf juli zal de consument moeten bijleggen, staat in het wetsvoorstel waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd. De kosten: vermoedelijk ergens rond de 7,50, stelt het ministerie tegen persbureau ANP. Al is dit bedrag ’niet in beton gegoten’. Gemiddeld kost een test rond de 30 euro. De overheid draagt ongeveer 22,50 bij. De rest is voor de consument.

’Compleet uit de lucht’

Horecaondernemers vielen van hun stoel toen ze dit hoorden, vertelt Koninklijke Horeca Nederland-directeur Dirk Beljaarts. „Dit komt voor ons compleet uit de lucht vallen. Waarom zou je dit als overheid willen doen? Het werkt alleen maar drempelverhogend. En dat voor een branche die straks hopelijk weer wat kan opkrabbelen.”

7,50 is namelijk serieus geld, merkt Beljaarts op. „Misschien niet als je voor 200 euro gaat dineren in een sterrenrestaurant. Maar wel voor mensen die een kopje koffie willen drinken. Dit mag niet voor een tweedeling gaan zorgen. Voor ons is dit onbespreekbaar.”

’Zoveelste klap in gezicht van ondernemers’

Beljaarts wil dat ’deze proefballon’ zo snel mogelijk wordt lek geschoten. Het voorstel is de ’zoveelste klap in het gezicht van de ondernemers’, stelt de voorman. „We hebben er al drie gehad: eerst moesten we verplicht dicht. We zijn nooit volledig gecompenseerd. Door het falend vaccinatiebeleid lopen we onnodige vertraging op. En nu dit! We zijn er inmiddels aan gewend. Maar niet minder verbaasd.”

Als er vanaf mei verdere versoepelingen toegestaan zijn, dan worden theaters geopend en zijn bezoekers welkom bij sportwedstrijden. De ’tweede stap’ van het openingsplan die De Jonge en Rutte dinsdag presenteerden. In de derde stap zouden restaurants aan de beurt zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus