Bezoek een monument dit weekend

In Drenthe en Groningen zijn zaterdag en zondag tijdens Open Monumentendag honderden monumenten te bezoeken. Een selectie.

Iconen en symbolen is dit jaar het landelijke thema van de 21e editie van Open Monumentendag. Van landgoeden, natuurgebieden tot bijzondere begraafplaatsen, elke gemeente kent monumenten. Op zaterdag 10 september kunnen bezoekers bijzondere monumenten in het Noorden bewonderen.

Drenthe

Landgoed Bosch en Vaart

Landgoed Bosch en Vaart in Vries doet dit jaar voor het eerst mee aan de Open Monumentendag. Sinds 1984 zijn de huidige eigenaren Pieter en Greet Battjes bezig het vervallen landgoed in oude glorie te herstellen. Wie een bezoek wil brengen aan de Oranjerie, het stookhok, de tuinen, de theekoepel en het park, dient zich van te voren aan te melden door een mail te sturen naar boschenvaart@outlook.com

Strubben Kniphorstbosch

Het Strubben Kniphorstbosch is het enige archeologisch reservaat in Nederland, gelegen tussen Anloo en Schipborg. Van de vier hunebedden zijn er nog twee aanwezig. Tijdens de Open Monumentendag kunnen bezoekers met de boswachter van Staatsbosbeheer een wandeling maken door het gebied.

Historische Buitenplaats Oldengaerde

Oldengaerde

De uit de vijftiende eeuw stammende havezate Oldengaerde uit Dwingeloo is een nieuwe deelnemer. In 2014 is het landgoed door de familie overgedragen aan het Drents Landschap. De inrichting is sinds de laatste eigenaar het landgoed heeft verlaten, intact gebleven. Open Monumentdag kondigt het landgoed aan als 'een van de meest authentieke en best bewaard gebleven buitenplaatsen uit de langoederengordel rond Dwingeloo.'

Huize Echten

In Huize Echten aan de Zuidwolderweg 1 worden zaterdag tussen 10.30 en 16.00 uur rondleidingen gegeven. Tegenover Huize Echten is de jaarlijkse Bellemarkt te bezoeken. 

Groningen

Wall House #2

Wall House #2, ontworpen door de Amerikaanse architect John Hedjuk, is dit jaar voor het eerst voor publiek te bezoeken. Het gebouw werd al in 1976 ontworpen als woonhuis, maar werd pas in 2000 gebouwd. Na de dood van de architect in 2000 is het gebouw geraliseerd aan de A.J. Lutulistraat 17, in de woonwijk het Hoornse Meer in de stad Groningen.

Pakhuis Libau

Nog  een nieuwe deelnemer in Groningen: Pakhuis Libau aan Hoge der A. Het is een van de eerste gebouwen aan Hoge der A en stamt uit de 14e eeuw. Libau is de Duitse benaming voor de havenstad Liepãja in Letland. Het gebouw werd eerst gebruikt als brouwerij, in de 19e eeuw werd het verbouwd tot pakhuis. Tegenwoordig is het pakhuis in gebruik als kantoorruimte.

Turfcentrale

De Turfcentrale aan de Molenstreek in Veendam is een voormalige elektriciteitscentrale. Van 1901 tot na de Tweede Wereldoorlog werd er op turf gestookt. Vanaf 2010 wordt het gebouw gebruikt door kunstenaars en ambachtslieden. Bezoekers kunnen zaterdag zelf aan de slag in de diverse ateliers.

Kamp de Beetse

De gerenoveerde barak in Kamp De Beetse. Foto Archief DvhN

Kamp de Beetse werd in 1935 in het dorp Sellingerbeetse gebouwd voor werkverschaffing. Tot begin 1942 hebben werkloze Nederlanders in het kamp gewoond. Vanaf januari 1942 werd het kamp in gebruik genomen als buffer voor Westerbork. Na de oorlog werden er SS'ers opgesloten. In 1948 sloot het kamp. De wachttorens en gebouwen werden afgebroken op een barak na. Die barak wordt nu gebruikt om de geschienis van dit kamp te vertellen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.