Het jaar wisselt, de prik komt eraan en 2021 moet de goedmaker gaan worden voor de horeca. Hoewel Hermus met veel plezier voor thuiscateraar speelt, snakken ook hij en Co naar een tafeltje in een gezellig restaurant, klinkende glazen, reuring van andere gasten en voorbij zwierende bediening.

Maar we moeten nog even volhouden, dus hebben wij zo rond deze jaarwisseling maar weer het boerenbontje van Chez Jacques tevoorschijn gehaald. Waarbij de borden gevuld zullen worden met een driegangenmenu van Brasserie Bommel uit Eelderwolde en een Oud en Nieuw Box van het Groningse Uit de Buurt.

Brasserie Bommel heette tot juni Taverna Lycka, met wat Scandinavische uitstraling. Ondanks de naamsverandering heeft het dezelfde eigenaren, maar deels een ander team – onder wie een jonge chef. In de lockdownperiode hebben ze de vrijgekomen uurtjes kunnen gebruiken voor een verbouwing: nee, niet aan het pand in Eelderwolde, daar hoefde niet zoveel te gebeuren.

…hoe bedenken ze het?...

Maar Bommel opent binnenkort een tweede brasserie in Zuidlaren. Ondernemende typjes wel, die Bommels, geheel in tegenstelling tot de naamgever, Ollie B. Bommel, in het dagelijks leven Heer van Stand en professioneel luiaard. Die zou zich ook genoeglijk het menu van vandaag hebben laten voorzetten, de steak tartaar (10,60 euro), de wildstoof (16,50 euro) en de sinaasappelcake (6,15 euro).

Stadse centrumdenker

Voor aanvullend eten tuft Hermus naar de Groningse Verlengde Hereweg, naar restaurant Uit de Buurt. Uit de buurt van wie? Voor de stadse centrumdenker misschien, maar er is veel volk in en ten zuiden van de stad. Die kunnen een mooie box afhalen, 39,95 euro voor twee personen.

Is een beetje veel als je al drie gangen van Bommel hebt, maar beschouw het als een proeverij. Restjes kunnen prima de volgende dag als lunch dienen. Chez Jacques houdt zich niet aan vaste openingstijden.

We tellen op de bijgeleverde lijst acht gerechtjes – met enkele noodzakelijke bereidingstips –, waarbij nog onvermeld de kruidig gebrande amandelen en wat zoet smakende gatenkaas die als ‘amuse’ dienen. Prima bij het glas gekoelde glas pinot noir dat Co uit de voorraadkast uitschenkt.

Feestelijk durfhapje

We beginnen met het ‘echte’ voorgerecht van Bommel, de steak tartaar die we gebroederlijk/gezusterlijk doormidden snijden. Geen grote steak, maar wel een fijne: het vlees is zacht van smaak met een zure toets, het gebakken eitje is zelfs in koude toestand nog een beetje vloeibaar.

Daarna volgt een reeks aan voorgerechtige hapjes van Uit de Buurt. De dungesneden ‘ravioli’ van rauwe koolrabi met zwarte olijf en citroen is een erg feestelijk durfhapje, meent Co. De eiersalade met groene appel en kruiden met vers focacciabrood – dat we even moeten afbakken – mag eveneens op een frisheidsduim rekenen.

Licht ontvlambare mix

De caponata, een salade van gekookte groenten met als belangrijkste ingrediënt aubergine, is daarentegen aan de flauwe kant. En om bij een Siciliaans gerecht een Sardijns flinterdun brood te serveren, ik weet het niet. Sicilianen en Sardijnen tezamen vormen een licht ontvlambare mix. Maar dat zijn details. De biologische pastrami mogen we dopen in een subtiele aïoli en bij het witlofschuitje met koude salade van makreel en kokkels met roggebroodkorrels roept Hermus verrukt ,,hoe bedenken ze het?”

Ze bedenken nog wel meer daar in die dekselse keuken aan de Verlengde Hereweg. Wraps van zacht deeg gevuld met een weeïge puree van witte bonen die opgepept worden met gerookte chipotle en zoete pepers. Of rauwe groenten als little gem en rettich die we kunnen dopen in mojo rojo-saus, de pikante rode salsa van de Canarische eilanden. Niet te pittig, wel vol van smaak.

Zeer veel lof

We proeven van alles slechts een beetje, want er komt nog wat warms aan: de wildstoof met rode-ui chutney van Bommel. De stoof is aan de zoete kant. ,,Misschien iets te veel speculaaskruiden gebruikt?”, oppert Co. ,,Het wild lijkt een beetje weggerend voor de zoetsmaak.” Maar de begeleidende aardappeltjes en groenten oogsten zeer veel lof, net als de koolsla.

Het hoogtepunt van de avond komt toch weer uit de box: zuurkooltaart met kalfswang en ‘bechamel’ van gedroogde ham. ,,Wat een zacht zuur, wat een structuur”, verzucht Hermus. Co rept nog iets van ‘topper’ voordat ze in hoog tempo de laatste restjes naar zich toeschuift voordat Hermus verder kan vorken.

De afsluiter is de sinaasappelcake van Bommel, die wat droogjes begint maar door het bijvoegen van de crème tot een diepsmakend, vrolijk dessert wordt. Als dat de voortekenen voor 2021 zijn, dan tekenen we daarvoor.


Brasserie Bommel, Groningerweg 117, Eelderwolde, tel. 050 321 5251 , www.brasseriebommel.nl

Restaurant Uit de Buurt Verlengde Hereweg 30, Groningen, tel. 050 851 1296 , www.uitdebuurt.nl

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken