Big Brother, de moeder van alle realityshows, is terug op tv. Zitten we er op te wachten?

Afgesloten zijn van de buitenwereld, hoe bijzonder is dat eigenlijk dezer dagen? Alsof er buiten zoveel te beleven valt tijdens deze lockdown. Bovendien zitten lang niet alleen de deelnemers van Big Brother momenteel in quarantaine.

Kortom: zit de kijker wel te wachten op een verse editie van het ’sociaal experiment’ dat twintig jaar geleden de tv-wereld op zijn kop zette? Is de toegevoegde dosis Wie is de Mol?, een snufje Expeditie Robinson en zelfs het vleugje Hunted voldoende? Dat valt te bezien.

Acht mensen hebben zich vrijwillig laten opsluiten

Voor wie de afgelopen weken onder een hunebed heeft doorgebracht: RTL heeft ruim twintig jaar na de roemruchte start met Bart, Ruud en consorten de moeder der realityseries nieuw leven in geblazen. In een prefab bungalow op het parkeerterrein van Endemol Shine Nederland hebben acht deelnemers (vier Nederlanders en vier Vlamingen) zich op Oudjaarsdag voor maximaal 100 dagen vrijwillig laten opsluiten. De weg naar sociale media is eveneens afgesloten. De winnaar krijgt een ton, of minder als de opdrachten niet naar believen van Big Brother worden uitgevoerd.

De Grote Startaflevering was uiteraard vooral een kennismaking met de aanvankelijke acht bewoners. (Terror)Theo met zijn semi-lollige sweaters over onder meer #metoo is zonneklaar de man you love to hate. „Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks.”

Na een eerste blik op de rest van het gezelschap concludeert hij meteen dat dit geen mensen zijn waar hij normaliter mee gezien zou willen worden. Om vervolgens joviaal binnen te stappen: ’Hebben we wat te zuipen hier of niet?’

Andere snelle aannames: zal Thomas met zijn Hawaihemd 20 kilo lichter het huis verlaten? Met dit gewicht zal hij wel luid snurken. Leert Daniëlle, moeder van een samengesteld gezin met vijf kinderen, het snel af om de rest te verzorgen? Wordt Naomi nog afgerekend op een tweet waarin ze zich kritisch uitlaat over Black Lives Matter?

Aaibare Jowi krijgt opdracht

Het is de aaibare Jowi die omdat hij als eerste de bungalow betrad van de almachtige Big Brother meteen een belangrijke opdracht krijgt. De 25-jarige student moet bepalen wie waar gaat slapen en als hij iedereen een complimentje geeft, wacht de hele groep een feestpakket. Naast de zeven bedden telt de slaapkamer nog een krakkemikkig vouwbed.

Jowi besluit de echte bedden toe te wijzen aan de rest. Niet dat hij zo’n Joris Goedbloed is, vertrouwt hij Big Brother toe in de dagboekkamer. Op deze manier jaagt hij nog niemand tegen zich in het harnas. Slim, want de bewoners moeten elkaar weer nomineren om te vertrekken.

Enorme rollercoaster?

Theo onthult dat hij breakdancekoning Ziko graag ziet verdwijnen. So much vooralsnog voor de ’enorme rollercoaster’ die ons bij aanvang door presentator Peter Van de Veire is beloofd. Hier gaan de maskers af, stelde zijn collega Geraldine Kemper nog eerder. Maar voorlopig blijven zelfs de badpakken en boxers braaf bij het douchen aan.

Niet heel spannend allemaal, tot een leuke twist zich aandient in de allerlaatste minuut: de komst van twee insluipers. De zeven bedden voor acht bewoners leek al een geforceerde innigheid te vereisen, maar na vier dagen voegen zich als dieven in de nacht Els (57) en Nick (30) erbij. Hopelijk zorgen de teamleider bij een rijschool in Dronten en de Vlaamse gepensioneerde dj voor wat meer peper voordat donderdag de eerste bewoner al naar huis wordt gestuurd.

Hoogtepunt

Voor het eeuwige bankhangen uit de oerversie in 1999 hoeven we niet bang te zijn. De deelnemers zijn voorlopig druk genoeg met geheime opdrachten die door Big Brother in de dagboekkamer worden uitgedeeld en spelen die uitgevoerd moeten worden in de gameroom. Naomi wint de eerste opdracht en mag sowieso een week blijven. Maar goed ook, want ze sloopte bij haar aankomst al meteen een wieltje van haar koffer. Sportief: Sabine van de oerversie, kreeg tijdens een gesprekje in de studio de kans om hardop te zeggen dat ze nooit opnieuw het huis in zou gaan.

Dieptepunt

Het studio-onderdeel waarin de presentatoren Geraldine Kemper en Peter Van de Veire met gedragsdeskundigen bespreekt waarom dit zo’n ’waanzinnig interessant experiment’ gaat worden, is weinig boeiend. Het bespreken van de karakters van de bewoners met hun geliefden kreeg ons evenmin op het puntje van de stoel.

Verrassing

Zeven bedden voor acht bewoners was ons beloofd. Een uitbreiding van het aantal huisgenoten was misschien wel te verwachten, de meest gedenkwaardige versie van Big Brother in Nederland telde bij de start immers maar liefst twaalf bewoners. Maar is er een geheime slaapkamer? Die is door Geraldine Kemper en Peter Van de Veire dan vakkundig overgeslagen bij de ’exclusieve’ kijkjes in de prefab woning die meerdere media was gegund.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra