De Britse variant van het coronavirus verspreidt zich in rap tempo over het hele land. Sonja Kloppenburg, woordvoerder van de GGD GHOR Nederland: „De Britse variant beslaat 2 tot 5 procent van de nieuwe besmettingen. De stam komt nog niet zo lang voor, dus kan ik stellen dat de verspreiding snel gaat.” Waarschuwend: „Houd je dus aan de maatregelen!”

In het Adrz in Goes hebben vier ziekenhuismedewerkers de besmettelijkere variant opgelopen. „Zij werken alle vier op de corona-afdeling”, zegt voorlichter Ilona Wielemaker. „Af en toe raakt een medewerker besmet, thuis of op de werkvloer, dit uitbraakje van vier collega’s noopte ons het te laten analyseren. Ze zijn overigens herstellend of al beter.”

Zorgmedewerkers gevaccineerd

Omdat dit virus volgens onderzoekers 40 tot 70 procent besmettelijker is, benadrukt het Adrz de maatregelen nog eens extra. „Wij verzoeken mensen met klem, als het enigszins mogelijk is, zonder begeleiding naar het ziekenhuis te komen.

De eerste schil van acute zorgmedewerkers is nu gevaccineerd.” De link met de nabijgelegen gemeente Reimerswaal, die qua besmettingsaantallen nu landelijk de vierde gemeente is, kan zij niet leggen. De GGD Zeeland was nog niet bereikbaar voor uitleg.

Lansingerland wacht op uitslag

De resultaten van het grootschalige onderzoek in de gemeente Lansingerland zijn nog niet bekend, zo meldt een woordvoerster van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Afgelopen week werden 60.000 inwoners van twee jaar en ouder opgeroepen voor een test op de Britse mutatie. „Het testen is nog aan de gang, het duurt twee weken voor we de resultaten geanalyseerd hebben.”

In Surhuisterveen en in Hoogezand zijn al besmettingen met de variant geconstateerd. Bij zorginstelling ’s Heeren Loo in Ermelo werden drie bewoners en twee medewerkers daar positief op getest. In Ermelo wonen 750 mensen met een verstandelijke beperking.

’Minder klachten’

„Voordeel van de Britse variant is dat de klachten minder zijn, maar het zijn er natuurlijk nog altijd te veel”, zegt persvoorlichter Nanda Troost.

„Onze cliënten wonen in groepen van acht, met een gemeenschappelijke ruimte en daarnaast elk een eigen studio of kamer. We hebben in al onze vestigingen corona-units ingericht. In Ermelo in een leegstaande woning, in Apeldoorn in de nu niet gebruikte dagbestedingsruimte. Dan kunnen de coronapatiënten toch rondlopen, anders moeten we hen opsluiten in hun kamer. Lastig voor mensen die er niets van snappen.”

Verlossing nabij

Met 14.000 cliënten heeft ’s Heeren Loo vestigingen door het hele land. „Wij zijn Nederland in het klein, wat in het westen gebeurt, zien we even later terug in het oosten. Omdat wij op mooie natuurlocaties zitten, in de duinen, of de Veluwse bossen, zijn we altijd aantrekkelijk voor bezoekers. Voor corona kwamen ze hier voor de kinderboerderij, koffie en een broodje.”

„Normaal is het juist ons doel ’buiten’ en ’binnen’ samen te brengen. Nu dus even niet. We hebben borden geplaatst met het verzoek aan wandelaars om ver uit de buurt te blijven, dan kunnen onze bewoners ook nog naar buiten. Maar met een mooi laagje sneeuw houd ik mijn hart vast.” Verlossing is nabij. De zorginstelling begint dinsdag met het vaccineren van 700 mensen. „Elf prikteams staan paraat.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus