Alarm! Enkele van Neerlands seizoensproducten dreigen te verpieteren. Zoals de Oosterscheldekreeft, waarvan er jaarlijks zo’n 60.000 worden gevangen. Het gros gaat na de seizoensopening eind maart normaal naar restaurants en andere horecahommaria. Niet dit jaar dus.

Dus heeft het bedrijf Fish Tales een reddende hand toegestoken: de kreeft komt naar u toe deze lente, per kerende post. Voor 32,50 euro ontvang je een gekookte kreeft, keurig in tweeën gesneden.

Lekkere mayonaise erbij en eventueel uit te breiden met een flesje Zeeuwse witte wijn van De Kleine Schorre, een van de mooiste wijngaarden van ons land. Voor nog wat extra ontvang je een dozijn Zeeuwse oesters.

Nederland is een vissig feest, jammer dat te weinig mensen dat beseffen

Maar die oesters kun je natuurlijk gewoon ook zelf op het noordelijke wad rapen – mag hoor, tot 10 kilo – of kopen bij de oesterrapers van ’t Ailand in Lauwersoog. En langs het noordelijke water is wel meer te vangen. Ophaalvis bijvoorbeeld.

Hengeltje

De afgelopen weken heeft Hermus her en der een vis opgehaald. Met de hengel dan, want dat mag hij graag doen. Achterin de auto ligt standaard een hengeltje. ,,Voor het geval dat.” Nu gaat hij andere vis ophalen, of beter afhalen. Vandaag gaan hij en Co van Lauwerszee tot Dollard tou .

Het zonnetje schijnt over het Groninger land, waar het voorjaar het knalgeel van het koolzaad afwisselt met een ontluikend lentegroen. Via de polders van het Oldambt raken we verzeild in Termunten, pleisterplaats voor – veel Duitse – toeristen die er een visje komen happen.

Bij Vishandel en Restaurant Landman bijvoorbeeld, maar die is uiteraard gesloten. Geen nood: aan de overkant van de weg beschikt Landman over een viswinkel annex-afhaalzaak, De Remise. Genoemd naar het pauzeplekje van de oude stoomtramlijn van Winschoten naar Delfzijl.

Op hun beurt wachten

De Remise is gezegend met een enorm parkeerterrein, en dat is vandaag handig. Automobilisten, fietsers en motortoerrijders kunnen op gepaste afstand hun vehikel parkeren en in rij voor de deur op hun beurt wachten.

Binnen is het aanbod ruim genoeg voor een vissig lunchmaal – nog afgezien van de verse vis voor de thuisbereiding. Hermus gaat voor de frituuraanbieding: kibbeling van verse kabeljauwfilet met Vlaamse friet en ravigottesaus (6,75 euro).

Daar voelt hij zich niet bij bekocht. De kabeljauw lijkt inderdaad kneitervers en is lekker sappig, de frituurkorst is dun maar met een mooie bite . Niks geen slappe hap uit ranzig frituurvet, dit is een wellustig volle portie visfrituur, met bijbehorende grote puut patat.

Co houdt het bescheiden met een broodje garnalen (5 euro). ,,Daar stond Termunten al bij mijn grootouders bekend om.” Van de tweeëntwintig Termunter garnalenkotters van een halve eeuw geleden is er nog maar één over, en die vist niet meer. Termunter garnaaltjes waren erg gewild.

Vette garnalen

Door het afvalwater van de aardappelmeelindustrie zwommen in de Dollard lekker vette garnalen met een dunner schilletje. Op Co’s broodje liggen nu Ditzummer garnalen, aan de overkant van de Dollard gevangen door de lokale krabbenkutters . ,,Ook lekker hoor.”

Voor de ingrediënten van het avondmaal scheuren we dwars door Groningen naar de vroegere Lauwerszee, waar aan de boorden de garnalenhoofdstad van Nederland ligt, Lauwersoog. En de oude vissershaven Zoutkamp. Daar kloppen we aan bij visrokerij Gaele Postma.

Postma is palingvisser op onder meer het Reitdiep, en rookt zijn eigen paling (18 euro het pond). Gelukkig is het seizoen weer begonnen, want daarbuiten moet hij zijn paling uit Ierland halen. Ook lekker, maar toch. Aan kweekpaling doen ze niet.

Kweekpaling

Maar goed ook, want die is minder lekker. ,,Mocht je het verschil niet weten, de proef zit in het proeven: kweekpaling is een beetje spekkig, dat kraakt een beetje als je er de tanden in zet”, oreert Hermus. Heeft hij gejat van Mans Vos, Postma’s collega aan het Zuidlaardermeer.

De paling gaat in de tas, net als de gerookte wilde zalm uit Alaska – ,,tja, lokale zalm wordt wat moeilijk, nietwaar”. De zalm (9 euro per 250 gram) blijkt delicaat gerookt, stevig van structuur en een perfecte borrelhap naast de paling. We doen er nog een gerookte schar (1,25 euro per stuk) bij.

(Tekst leest door onder de foto)

loading

Altijd al een goedkoop visje geweest, die schar, en van de platvissen heeft hij ook de minste smaak. Aan garnalen ontkomen we ook hier niet. We hebben mazzel, er ligt een fikse bult ongepelde verse garnalen. Mazzel, omdat de garnalenvloot niet altijd uitvaart, met het gebrek aan vraag.

Voor 9 euro de kilo nemen we een zak mee, voor het pellen van ons voorgerecht. Glaasje vettige chardonnay erbij, om de handen schoon en de keel smerend te houden. Ondertussen stooft een andere thuis-Co een kleine tarbot (17,50 euro per kilo) in wijn in de oven. ,,Nederland is een vissig feest”, zucht Hermus, ,,jammer dat te weinig mensen dat beseffen.”

 

De Remise, Kenninckweg 3 Termunten. Tel. 0596-568599, www.vishandellandman.com

Postma Paling & Vis, Reitdiepskade 16, Zoutkamp. Tel. 0595-402177, www.palingrokerijpostma.nl

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra