Buiten zijn lijkt een belangrijk medicijn tegen het coronavirus. Het aantal besmettingen is er substantieel lager dan binnen.

Uit Chinees onderzoek blijkt dat van de duizend besmette mensen nog geen handvol de infectie buiten opliep. Vermoedelijk komt dit doordat het virus in de buitenlucht snel verwaait.

Het RIVM doet er extra onderzoek naar. De wind kan van invloed zijn, maar ook de uv-straling.

De mate van verspreiding van infectiedruppels, ook wel aerosolen genoemd, is van groot belang om bij voorbeeld kerken, kooractiviteiten, muziekevenementen en voetbalwedstrijden weer te kunnen toestaan. Er zijn aanwijzingen dat zingen en schreeuwen relatief snel leidt tot verspreiding van het virus, en binnen geldt dat des te meer.

RIVM-baas Jaap van Dissel zei dat woensdag in de Tweede Kamer tijdens zijn wekelijkse technische briefing. ,,Dat het virus buiten minder verspreidt dan buiten, is zeker waar.’’

Covid19-infectie is een binnenshuis fenomeen

De Volkskrant rapporteert over soortgelijke gegevens van onderzoekers uit Hongkong. Van 7324 coronabesmettingen in China had slechts 1 iemand die buitenshuis opgelopen. Het betrof een man die op straat een praatje had gemaakt met iemand die net was teruggekeerd uit Wuhan. De onderzoekers noemen de Covid19-infectie ,,een binnenshuis fenomeen’’.

De Tweede Kamer vuurde woensdag een keur aan praktische vragen af aan het kabinet over de versoepeling van maatregelen vanaf juni. De SGP en de ChristenUnie kwamen met hun pleidooi om de kerken niet te vergeten. ,,Kerken brengen op zondag meer mensen op de been dan het betaald voetbal’’, zei Gert-Jan Segers (CU). Kees van der Staaij (SGP): ,,Iets minder kroeg en iets meer kerk, dat zou de minister-president sieren’’.

Pieter Heerma (CDA) hamerde op duidelijke beslislijnen. Nu vanaf juni iedereen zich kan laten testen wordt het mogelijk lokale uitbraken lokaal te bestrijden. Maar wie beslist dat? Heerma: ,,Het moet duidelijk worden hoe de lijnen lopen en wie verantwoordelijk is. Ook voor gemeenteraden.’’

Niet winkelen in een bepaalde stad

Minister Hugo de Jonge komt met enkele weken met een brief waarin dit allemaal helder staat uitgeschreven. Mensen kunnen straks het advies krijgen niet in een bepaalde stad te gaan winkelen, zei hij. Of om in een bepaalde regio te blijven thuiswerken.

Mensen die positief worden getest moeten veertien dagen in thuisquarantaine. Dat geldt ook voor hun huisgenoten. Volgens De Jonge heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio – in Friesland is dat Sybrand Buma – de uiterste bevoegdheid om een weigeraar gedwongen in isolatie te zetten. Dat kan hij doen op grond van de Wet op de Publieke Gezondheid.

In iedere regio komen 4 tot 8 teststraten die per locatie 240 tests per dag kunnen afnemen. Dat betreft soms drive-thru’s, zoals bij Van der Valk in Nootdorp waar mensen met de auto doorheen kunnen rijden. Wie niet mobiel is krijgt iemand van de GGD op thuisbezoek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus