CIDI wil dat Kamerleden op studiereis naar Auschwitz gaan. Aanleiding is de 'misplaatste' Bevrijdingsdag-poster van Forum voor Democratie

Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Foto: ANP

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) roept de voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, op om een studiereis van Kamerleden naar Auschwitz weer op de agenda te zetten.

Aanleiding is de Bevrijdingsdag-poster van Forum voor Democratie (FVD), een 'misplaatste vergelijking door FVD van de huidige coronamaatregelen met de onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog', aldus het CIDI.

,,Het is misplaatst”, aldus CIDI-directeur Hanna Luden. ,,Ze snappen het verschil tussen de Tweede Wereldoorlog en nu niet. Het is onvergelijkbaar. Ik verdenk Forum van sensatiezoeken om hun punt te maken.” Op de FVD-poster staat: 'Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid' en de jaartallen 1945-2020, inclusief overlijdenskruisje bij het laatste jaartal. Volgens het CIDI toont de actie een 'zorgwekkend gebrek van historisch besef'.

Blijvende opgave

Bewustzijn van de geschiedenis is een blijvende opgave, 'ook onder volksvertegenwoordigers', aldus het CIDI. Daarom stelt Luden voor dat de Kamerleden zodra het weer mogelijk is, een bezoek aan Auschwitz brengen. Dat is dan tevens 'een belangrijk signaal naar de samenleving dat het proces van gedenken en herdenken nog niet is afgerond'.

In 2019 kondigde toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib al aan een bezoek aan Auschwitz te willen organiseren met alle leden van de Tweede Kamer. Dat werd vervolgens in het kader van 75 jaar bevrijding gepland in april 2020 met een kleine honderd Kamerleden. Het bezoek aan het voormalige vernietigingskamp in Polen ging uiteindelijk vanwege de coronacrisis niet door.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra