COA deelde jarenlang onrechtmatig gegevens van asielzoekers met politie

Het COA deelde jarenlang onrechtmatig gegevens van asielzoekers met de politie. Foto: ANP

Persoonlijke gegevens van honderdduizenden asielzoekers zijn jarenlang onrechtmatig door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gedeeld met de politie. Dat blijkt uit een conceptbrief aan de Tweede Kamer van demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Migratie, VVD).

NRC, dat het schrijven heeft ingezien, meldt dat in de brief staat dat het delen van de gegevens van asielzoekers nu definitief wordt gestopt. Het ministerie van Justitie wil niet reageren, omdat het eerst de Kamer over het onderwerp wil informeren.

Zeker zeven jaar lang deelde het COA dagelijks structureel gegevens van al zijn bewoners met het Nationaal Vreemdelingen Knooppunt (NVIK) van de politie. Het ging om zeer persoonlijke en gevoelige informatie van alle asielzoekers, als godsdienst, etniciteit, naam, leeftijd, land van herkomst. Volgens juristen is het delen van die gegevens in strijd met de wet. Ook kan het leiden tot criminalisering van een groep onschuldige asielzoekers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra