Arbeiders die in een autofabriek van Wuhan weer aan het werk zijn, houden zich bij de lunch keurig aan de voorschriften: op 1,5 meter afstand van elkaar en met de neuzen dezelfde richting uit.

China haalt streep door reisbeperkingen: beetje bij beetje herstelt normale leven zich

Arbeiders die in een autofabriek van Wuhan weer aan het werk zijn, houden zich bij de lunch keurig aan de voorschriften: op 1,5 meter afstand van elkaar en met de neuzen dezelfde richting uit. Foto: EPA

China viert een feestje. Door het uitblijven van nieuwe besmettingen komt er een einde aan de reisbeperkingen voor Wuhan en de omliggende provincie Hubei.

Boven Wuhan, de brandhaard van het coronavirus, spat vuurwerk uit elkaar. Bewoners vieren het einde van de zwaarste periode in hun bestaan. Na de uitbraak van het virus gingen stad en provincie op 23 januari op slot, en daarmee ook het leven van tientallen miljoenen mensen. Maar na zes opeenvolgende dagen zonder nieuwe besmettingen komt uit Peking het verlossende woord: de reisbeperkingen worden opgeheven. Vanaf 8 april mogen inwoners van Wuhan weer vrij reizen, in de omliggende provincie Hubei mag dat alweer vanaf morgen. Er is wel een harde voorwaarde: ze moeten kunnen aantonen dat zij gezond zijn.

loading

Houvast

Beetje bij beetje herstelt het normale leven in China zich. Na enkele dramatische maanden gloort er weer hoop dat de crisis wordt overwonnen. Vooral alle 11 miljoen inwoners van Wuhan putten er hoop uit. Maar ook voor andere delen van China zijn de jongste maatregelen een houvast, zuurstof voor een hersteld leven. Dat kondigde zich het weekeinde al aan met het opruimen van controleposten en de aankomst van een speciale trein met meer dan 1000 arbeiders die weer aan de slag gingen in de autofabrieken van Wuhan.

Vertrouwen

Hoop leidt niet meteen tot vertrouwen. Wen Ji, die in de stad woont en online cursussen fotografie geeft, is nog niet helemaal gerust. ,,Ik geloof niet dat er helemaal geen nieuwe besmettingen meer zijn. Ik denk dat het veiliger is nog even thuis te blijven’’, aldus Wen Ji. Zij haalt een tekst aan die online de ronde doet. ,,We weten dat we gezond zijn, zij weten dat we gezond zijn maar niemand is dapper genoeg om te zeggen dat iedereen de stad mag verlaten’’, zegt de fotografe.

Andy Wang, die als vrijwilliger wekenlang artsen en verpleegkundigen naar en van ziekenhuizen bracht, is blij dat het gewone leven terugkeert. Als het openbaar vervoer op gang komt is hij niet langer nodig als ‘noodchauffeur’. ,,Ik hoop ook dat iedereen die keihard tegen de epidemie heeft gestreden weer naar huis kan, zich kan herenigen met de familie’’, voegt Andy Wang eraan toe.

loading

Teugels

Behalve in Wuhan en Hubei laat China ook elders in het land langzaam de teugels vieren. De oostelijke provincie Jiangxi (45 miljoen inwoners) noemt zichzelf voor het eerst in maanden ‘een zone met een laag risico’. De meeste beperkingen zijn er opgeheven. Mensen mogen weer naar openbare plekken, op voorwaarde dat zij met een app kunnen laten zien dat hun gezondheid in orde is. In Hangzhou hoeven mensen op rustige, goed geventileerde plekken geen gezichtsmasker meer te dragen.

Bestuurders in Peking doen er alles aan om de economie, die hard tot stilstand kwam, aan te zwengelen opdat mensen een inkomen hebben. Op ongeveer 90 procent van alle bouwplaatsen in het land is het werk hervat. Delen van de Grote Muur zijn weer toegankelijk, restaurants mogen open op voorwaarde dat klanten niet recht tegenover elkaar gaan zitten.

loading

In de strijd tegen het virus richt China nu alle aandacht op de ‘import’ van besmettingen. Als er nieuwe besmettingen zijn komen die uit het buitenland: gisteren waren dat er 74 van de 78. Daarom zijn er scherpe maatregelen aan de buitengrenzen. ,,We kunnen het ons niet veroorloven om een nieuwe uitbraak op gang te brengen’’, zegt Mi Feng, namens de Nationale Gezondheidscommissie. Elke internationale vlucht wordt omgeleid naar een paar steden.

Voor de controle ontwikkelt China voortdurend nieuwe technologie. Zo worden politiemannen uitgerust met een RoboCop-achtige helm waarmee mensen die besmet zouden kunnen zijn met het virus, worden gedetecteerd. De helmen zijn ontwikkeld door een bedrijf in Shenzhen, nabij Hongkong. Ze zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie en een camera waarmee tot op een afstand van vijf meter de lichaamstemperatuur van iemand kan worden gemeten. Er gaat een alarm af als de temperatuur hoger is dan 37,3 graden Celsius.

Luidsprekertje op de helm

Op de helm zit ook een luidsprekertje dat voorbijgangers vrije doorgang geeft als alles in orde is. Op een schermpje kan de politieagent in een menigte snel zien bij wie er twijfel bestaat over zijn lichaamstemperatuur.

loading

De Chinese politie gebruikte de laatste weken ook drones om burgers op te dragen naar huis te gaan of om mensen zonder een gezichtsmasker op te sporen. Met behulp van een luidspreker werden ze tot de orde geroepen. Het bedrijf Hanwang heeft intussen software ontwikkeld waarmee mensen die een gezichtsmasker dragen toch kunnen worden herkend. Het zijn ontwikkelingen waarvoor vooral Chinese dissidenten waarschuwen. Big Brother is groot in China en grijpt de crisis rond het coronavirus aan om nog groter te worden.

menu