Coalitie: 17 miljoen euro erbij voor media in de regio

Coalitiepartijen VVD en PvdA trekken eenmalig 17 miljoen euro uit voor regionale omroepen. Dat geld is voor samenwerking, ook met regionale kranten.

VVD en PvdA komen maandag bij de behandeling van de mediabegroting met dit voorstel. Kamerleden Ton Elias (VVD) en Mohammed Mohandis (PvdA) zeggen dat de pot met geld nodig is om te voorkomen dat er door de bezuinigingen moet worden gesneden in redacties en programma’s. PvdA’er Mohandis: ,,We creëren hiermee wat lucht”.

Betere samenwerking

De regionale omroepen moeten vanaf 2017 jaarlijks 17 miljoen euro bezuinigen, zo is afgesproken in het regeerakkoord. Het plan was om dat te bereiken door beter samen te werken. Acht van de dertien, waaronder Omrop Fryslân, weigerden hun journalistieke onafhankelijkheid op te geven door in een centrale regionale publieke omroep te stappen.

Staatssecretaris Sander Dekker was bereid de bezuinigingsopdracht van 17 miljoen euro voor 2017 te halveren. De andere helft, 8,5 miljoen euro, zou dan in samenwerking worden gestoken. Maar dat deel van de Mediawet strandde in het parlement.

Daarom komt de samenwerking niet zo snel op gang als gehoopt, stelt Elias, die met zijn PvdA-collega het bedrag wil aanvullen tot 17 miljoen euro. Ook CDA en D66 willen meer investeren in samenwerking. ,,De regionale omroepen zijn nu wel echt aan zet”, dreigt Elias. ,,Als ze deze kans niet grijpen, staan ze echt in hun hemd.’’ In het plan van de VVD en PvdA zou koepelorganisatie ROOS de besteding van het geld, dat in een samenwerkingsfonds wordt gestopt, moeten coördineren. De coalitiepartners hopen op innovatieve vormen van samenwerking.

Betere controle

Dekker heeft donderdag aangekondigd dat hij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) scherper gaat controleren op concurrentie met kranten of nieuwssites. ,,Het kan niet zo zijn dat de NPO met belastinggeld aanbod maakt waardoor andere mediapartijen het loodje leggen", schrijft Dekker aan de Kamer. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat de gevolgen van nieuwe diensten op het huidige aanbod inventariseren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.