Commentaar: Azim A.

Al bijna drie weken maakt de politie jacht op de zogenoemde Korrewegschutter. In de vroege ochtend van zondag 15 oktober schoot hij in Groningen een jongeman van 21 neer. Die raakte zwaargewond en is voor de rest van zijn leven verlamd.

Nederlandse media zijn doorgaans terughoudend in het voluit noemen van namen van verdachten. Immers, een verdachte is pas schuldig als de rechter heeft geoordeeld. Toch noemt het Dagblad van het Noorden Azim Aynaci, de verdachte van de schietpartij, voluit bij naam en drukt ook zijn foto af, zonder balkje.

Twee verdachten, een 19-jarige en 20-jarige man, werden vrij snel opgepakt. De vermoedelijk echte dader is nog steeds spoorloos. Politie en justitie maken daarom zijn volledige identiteit bekend. De opsporingsdiensten vinden de privacy van de verdachte ondergeschikt aan de ernst van het misdrijf en het gevaar. Hij is vuurwapengevaarlijk. De dader moet zo snel mogelijk opgepakt.

In kwesties als deze heeft de krant een eigen verantwoordelijkheid en maakt haar eigen afweging. In dit uitzonderlijke geval is besloten de foto en de naam te publiceren.

Het is nieuws dat politie en justitie de identiteit bekendmaken. Daarnaast is de verdachte mogelijk in het bezit van een vuurwapen en is misschien nog in de stad of in het Noorden. Het sterke vermoeden dat het slachtoffer volstrekt willekeurig is, speelt ook een rol. Op de redactie wordt de noodzaak gevoeld om mensen te waarschuwen. Voor de krant genoeg redenen om te publiceren.

Maar wat doen wij als de verdachte is gearresteerd? Zijn volledige identiteit is niet meer nodig om hem te vinden. Hij is ook geen bedreiging meer. Blijven wij hem voluit noemen of niet?

Anonimiseren van de verdachte heeft na alle aandacht iets potsierlijks. Meerdere media publiceerden zijn volledige naam en foto. Die zullen op internet eenvoudig vindbaar blijven.

Het Openbaar Ministerie is echter duidelijk. Na de arrestatie zullen de foto en de naam niet meer worden gebruikt. Openbaarmaking dient niet meer de opsporing. De Korrewegschutter is een ‘gewone’ verdachte geworden.

De Raad voor de Journalistiek hanteert eenzelfde redenering. De Raad heeft eerder meerdere nieuwsorganisaties die de naam van een verdachte voluit bleven noemen op de vingers getikt.

Ook nu maakt het Dagblad een eigen afweging. De redactie zal na de arrestatie overgaan op het gebruik van initialen. Een foto zal een balkje krijgen. De verdachte is tenslotte pas schuldig als hij door de rechter is veroordeeld.

Het is te hopen dat wij spoedig kunnen schrijven over Azim A. Het recht kan dan zijn loop hebben.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.