Een groeiend aantal mensen gelooft dat er een link is tussen het snelle 5G-internet en corona. Ook al is daar geen enkel bewijs voor.

Deze week zijn al zeven 5G-zendmasten in brand gestoken. In Groningen werd geprobeerd brand te stichten in een zendmast. Waar komt dit vandaan, en waarom geloven deze mensen dit?

Hoogeveen

De 59-jarige Deva Daniel Luysterburg uit Hoogeveen is één van de mensen die denkt dat corona door het nieuwe snelle mobiele 5G-internet zou kunnen komen.

,,Omdat 5G iets nieuws is, kan het best dat het ook nieuwe ziektes veroorzaakt. Ik heb ook filmpjes gezien op internet, waarin iemand dat beweert. Daarop zie je mensen dood op straat liggen in het Chinese Wuhan. Dat komt volgens mij niet door dat virus. Als je ineens wordt blootgesteld aan een elektromagnetisch veld, kan het best zijn dat je daar dood aan gaat. Ik ben zelf hoog sensitief en ik voel het virus hangen in winkels. Ik voel het als een elektromagnetisch veld, het hangt er gewoon.’’ 

Luysterburg is er naar eigen zeggen ook toe in staat om vernielingen aan te richten bij een zendmast.

Brandstichting

Binnen een week tijd is in Nederland al vijf keer een zendmast in de fik gestoken, of een poging daartoe gedaan. Vannacht heeft bij twee zendmasten in het Brabantse Oudenbosch brand gewoed.

Ook werd geprobeerd in zendmast in Groningen in de fik te steken. En eerder deze week was er ook al twee keer brand bij een mobiele Brabantse zendmast. De politie gaat in alle gevallen uit van brandstichting.

Providers en de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) zijn bezorgd en denken aan anti-5G-activisten. Over 5G gaan complottheorieën rond, onder meer over een verband met corona.

NCTV: 'Zorgelijk'

De NCTV noemt de brandstichtingen in zendmasten een zorgelijke ontwikkeling. ,,De eventuele impact van de uitval van zendmasten in Nederland kan groot zijn. De uitval kan gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daarmee de bereikbaarheid van hulpdiensten.’’

Vorig jaar stelde de terreurwaakhond ook al een nieuwe impuls van deze protesten vast toen de uitrol van 5G-netwerken in Nederland werd aangekondigd. ,,Maar het heeft nog niet eerder geleid tot extremistische protestacties zoals de sabotage en brandstichting van afgelopen dagen’’, benadrukt de NCTV nu.

De terreurbestrijder houdt die situatie nu in de gaten en  staat ‘nauw  in contact met de politie, diensten en providers’.

Complotdenkers

Stralingsexperts hebben herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat het nieuwe snelle 5G-netwerk geen risico voor mensen is en dat het coronavirus zich ook heeft verspreid in landen waar nog geen 5G in gebruik is, zoals Iran, India en Japan.

Met ruim 4300 doden staat Iran op de zesde plek van de wereld als het gaat om het aantal vastgestelde coronadoden. Toch zijn er complotdenkers die wél geloven dat er een verband kan zijn tussen 5G en corona.

Op de vraag hoe dat komt, antwoordt wetenschapper Peter Burger van de Universiteit Leiden, dat hij de indruk heeft dat allerlei losse samenzweringstheorieën met elkaar worden verbonden met als knooppunt het coronavirus. ,

,Het kan zijn dat mensen zo gegrepen zijn door de theorieën dat corona wordt veroorzaakt door 5G, dat ze die masten in de fik zijn gaan steken, maar het kan ook zijn dat ze iets tegen die straling hebben in het algemeen. De theorieën dat die schadelijk zijn bestaan al langer’’, verklaart de onderzoeker die gespecialiseerd is in nepnieuws.

Zelf nieuws maken

De Leidse wetenschapper wijst er wel op dat we niet te voorbarig moeten zijn met conclusies. ,,We weten nog niet wie die masten in de fik hebben gestoken en waarom. Maar wat we wel weten is dat er twee dingen aan de hand zijn: er zijn masten in de fik gestoken en er zijn mensen die theorieën verkondigen dat die masten gevaarlijk zijn en dat corona daarvandaan komt. Maar als je die twee dingen aan elkaar verbindt dan ben je zelf nieuws aan het maken.’’

Nepaccounts

Uit onderzoek van Marc Jones van de Universiteit van Qatar, die gespecialiseerd is in netwerken die desinformatie verspreiden, blijkt dat een groot deel van de twitterberichten die zowel het woord 'corona' als '5G' bevatten afkomstig zijn van nepaccounts. ,,Er zijn zeer sterke indicaties dat een deel van die accounts deel uitmaken van een desinformatie operatie’’, verklaarde hij hierover.

Amerikaanse verkiezingen

Onderzoeker Jones verklaart dat de campagne een strategie gebruikt die lijkt op die van het Russische Internet Research Agency, die achter een desinformatiecampagne zat gedurende de Amerikaanse verkiezingscampagne in 2016.

Toen probeerden Russen Donald Trump een handje te helpen en werkten ze zijn tegenstander Hillary Clinton tegen met behulp van onder meer hackers en Russen die zich op sociale media voordeden als Amerikanen. Maar het staat voor hem nog niet vast dat de Russen of een andere regering of organisatie achter de beïnvloeding zit.

Duizenden verwijderde video's

Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn al meerdere zendmasten aangestoken. De Britse overheid wil dat Facebook, WhatsApp, YouTube en Twitter een einde maken aan de verspreiding van samenzweringstheorieën die 5G linken aan het nieuwe coronavirus nadat Britse actievoerders 5G-masten in brand staken.

YouTube treedt intussen hard op tegen video’s met complottheorieën over het coronavirus. Zo worden video’s die corona en 5G aan elkaar linken meteen verwijderd. Het bedrijf zou sinds februari al duizenden video’s hebben verwijderd met nepnieuws over corona.

Amanda Holden

De Britse krant The Guardian schreef al dat enkele bekende Britten samenzweringstheorieën over 5G hielpen verspreiden. Zo zou een jurylid van Britain’s Got Talent, Amanda Holden, een link naar een - inmiddels verwijderde - petitie hebben gedeeld, die de symptomen van covid-19 linkte aan de aanwezigheid van 5G-masten. Het leidde tot woede bij de Britse overheidsinstanties.

Schandalig

Professor Stephen Powis, medisch directeur van het National Health Service (NHS), zeg maar de ‘Jaap van Dissel’ van het Verenigd Koninkrijk, noemde de verbanden tussen 5G en het coronavirus ‘schandalig’ en ‘absoluut’ en ‘volslagen onzin’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra