Corona in de gemeenten in Groningen, Drenthe en de rest van het land. Zo rukt het virus op. Dit is de epidemie in 8 kaarten en grafieken

Illustratie: Shutterstock

De besmettingscijfers in Drenthe, Groningen en de rest van het land lopen op.

Dat komt niet alleen doordat we meer testen op corona, maar ook doordat het percentage positieve testuitslagen toeneemt.

Volgens de GGD Drenthe staan we aan het begin van de derde coronagolf. De lockdown moet het virus terugdringen, maar dat effect kunnen we nu nog niet meten.

Drenthe en Groningen vergeleken met de rest van het land

Drenthe en Groningen doen het nog altijd goed ten opzichte van de rest van het land, getuige deze kerncijfers.

Totaal aantal door de GGD bevestigde besmettingen per 10.000 inwoners
- Drenthe: 209
- Groningen: 200
- Nederland: 383

Totaal aantal bevestigde coronadoden per 10.000 inwoners
- Drenthe: 2,4
- Groningen: 1,1
- Nederland: 6

In Drenthe zijn nu 120 bevestigde coronapatiënten overleden aan Covid-19, in Groningen 63 .

Positief getest

In Drenthe was het percentage positief geteste mensen bij de GGD vorige week 8,7 procent. Drie weken eerder was dat nog 7 procent. In Groningen was het percentage positief geteste mensen vorige week 7,3 procent. Drie weken eerder was dat nog 5,7 procent. Landelijk liep de besmettingsgraad in drie weken tijd op van 11,1 naar 12 procent. De cijfers voor deze week zijn nog niet beschikbaar.

Het reproductiegetal R zit ruim boven de 1

Het reproductiegetal R is in Noord-Nederland een tijdje kleiner geweest dan 1, maar zit nu op 1,39 . De meest recente waarde voor heel Nederland stamt van eind november. Toen was R opgelopen tot 1,24 . Als R groter is dan 1 breidt de epidemie zich uit. Als R kleiner is dan 1 is het virus op de terugtocht.

loading

De druk op de ziekenhuizen loopt verder op

De ziekenhuizen in Drenthe, Groningen en Friesland verzorgden vrijdagochtend 169 coronapatiënten. Dat zijn er zo’n 40 meer dan twee weken geleden. Ruim een derde van alle patiënten komt uit andere regio’s.

Het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland noemt de situatie in de noordelijke ziekenhuizen zorgelijk. Het toenemend aantal coronapatiënten leidt er toe dat de planbare zorg wordt uitgesteld.

Coronadoden tijdens de tweede golf

Het CBS registreerde de afgelopen twaalf weken bijna 5.300 doden meer dan normaal. Die oversterfte komt vrijwel geheel voor rekening van Covid-19. Het RIVM noteerde over diezelfde periode bijna 4.100 sterfgevallen door Covid-19.

Onzichtbare doden

Het verschil ontstaat doordat het RIVM alleen de bevestigde coronadoden telt. Zo blijven de patiënten buiten beeld die niet zijn getest op corona, maar die wel zijn overleden aan Covid-19. Het CBS ziet die onzichtbare coronadoden terug in de algemene sterftecijfers.

De oversterfte in week 11 tot 20 en vanaf week 38 is het gevolg van Covid-19. De piek in week 33 en 34 is veroorzaakt door de hittegolf in augustus. De oversterfte in week 50 is voorlopig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus