De CoronaCheck-app, cruciaal om op reis te gaan of een evenement te bezoeken, zorgt voor chaos en frustratie. Het RIVM beweert dat voor mensen die besmet zijn geweest één prik voldoende is om een vaccinatiebewijs – en daarmee een groen vinkje in de app – te krijgen, net als minister De Jonge, maar de app geeft ook andere meldingen. Daarnaast lopen ook mensen die bij hun huisarts zijn gevaccineerd, tegen problemen aan.

Tweede prik niet genomen

Saskia is een van de personen die tegen moeilijkheden aanloopt nadat ze haar tweede prik, op advies van het RIVM, niet nam. „Die instantie heeft duidelijk vermeld dat je je tweede geplande afspraak mocht afzeggen bij de GGD als je langer dan zes maanden besmet bent geweest met het coronavirus”, laat ze De Telegraaf weten. „Het zou geen consequenties hebben voor de CoronaCheck-app.”

Op de website van het RIVM staat inderdaad klip en klaar vermeld dat de zes maanden, die maximaal verstreken zou mogen zijn na een besmetting om met één prik te kunnen volstaan, kunnen worden uitgebreid naar een jaar of langer. Dat heeft te maken met antistoffen tegen het virus die je lichaam aanmaakt.

Het RIVM vermeldt daar overigens bij wel dat een tweede vaccinatie meer bescherming biedt. Een woordvoerder geeft dan ook aan dat het ’altijd de verantwoordelijk blijft van mensen zelf als ze hun tweede vaccinatie afzeggen’. „Het RIVM gaat verder ook niet over de CoronaCheck-app.”

Groen vinkje

Hij laat weten dat als er na een koppeling met het RIVM-systeem – dat gaat via de app – geen groen vinkje verschijnt, er een koppeling met het systeem van de GGD wordt gemaakt. Dan zouden problemen alsnog opgelost kunnen worden. „Maar ook daar gaan wij niet over.”

Saskia deed het vooral omdat ze er andere burgers mee kon helpen. „Er zouden daarmee meer vaccins beschikbaar zijn voor anderen. Daarom heb ik die tweede prik niet genomen. Maar ik heb de CoronaCheck-app gedownload en nu blijkt alsnog een termijn van maximaal zes maanden te worden aangehouden.”

Ze probeerde daarop halsoverkop alsnog haar tweede prik te krijgen, maar dat was geen eenvoudige opgave. „Ik heb voor niks gecanceld, en erger: de tweede vaccinatie inplannen lukt niet. De lijnen zijn totaal overbelast. Ik heb al veel gebeld maar telkens krijg ik een bandje met de melding ’het is te druk, de verbinding wordt nu verbroken.”

Per 1 juli

Minister De Jonge laat donderdag weten dat ook mensen die langer dan zes maanden geleden besmet zijn geweest, wel degelijk aan één prik voldoende hebben. „Die krijgen gewoon hun vaccinatiebewijs. Per 1 juli, dan accepteren andere landen dat ook.”

Het is niet het enige probleem dat speelt rond de even gewilde als noodzakelijke app, om weer te kunnen reizen naar andere landen of in eigen land naar een evenement te gaan. Mensen die zich bij hun huisarts hebben laten prikken, krijgen in veel gevallen (nog) geen vaccinatiebewijs.

Vooral als ze hebben aangegeven dat hun gegevens niet met het RIVM mogen worden gedeeld, een standaardvraag die wordt gesteld. Het ministerie van Volksgezondheid gaf eerder aan dat naar verwachting van een kleine 10 procent van de gevaccineerde alle benodigde gegevens (nog) niet beschikbaar zijn voor de CoronaCheck-app.

1,2 miljoen prikken niet geregistreerd

Verder zijn van circa eenderde van de twee miljoen prikken die huisartsen hebben gegeven, de data nog niet in het RIVM-systeem beland. In totaal zijn er nog zo’n 1,2 miljoen prikken niet geregistreerd, wijzen de meest recente cijfers uit. Het probleem zou, zo gaf het ministerie eerder aan, uiterlijk 1 juli voor het grootste deel zijn opgelost.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft zijn twijfels en ziet de huidige situatie met lede ogen aan. Vooral omdat huisartsen, die in veel gevallen toch al overuren maken, nog meer belast zullen worden door bezorgde patiënten die aankloppen voor hulp.

Terwijl, zo zegt een woordvoerster van de LHV, ook zij niet weten waar ze aan toe zijn. „De koppeling van de systemen van de huisarts met dat van het RIVM gaat veelal niet goed. Dat komt mede omdat er tien verschillende systemen zijn waar huisartsen gebruik van maken.”

Er wordt aparte software ontwikkeld waar dat probleem mee kan worden opgelost. Maar daar is veel onzekerheid over. „Want wanneer is dat beschikbaar? Hoe werkt het en hoelang duurt het om dat onder de knie te krijgen? Komen er instructies? Hoeveel tijd kost het om ermee te werken? We weten het allemaal nog niet.” Ze verzucht: „Het is zó onduidelijk allemaal.” Het ministerie verzekert dat er instructies en hulp volgen.

’Geen contact zoeken met huisarts’

De zegsvrouw drukt mensen op het hart geen contact met hun huisarts op te nemen. „Dat moeten ze écht niet doen, ook omdat er inmiddels weer veel andere zorgvragen komen. Het gaat alleen maar drukker worden.” Ze laat weten dat huisartsen nu al worden gebeld door verontruste burgers.

De CoronaCheck-app is inmiddels – indien de bezitter in het bezit is van een DigiD – beschikbaar om gegevens te kunnen inladen en zo het noodzakelijke groene vinkje te krijgen. Met een QR-code kan de grens van andere Europese landen worden gepasseerd, dan heeft het de werking van een ’coronapaspoort’. De app geeft ook toegang tot evenementen.

Bij personen die besmet zijn geweest, waarbij dat bij de GGD bekend is, laadt de app de informatie over de positieve test. Als er genoeg bescherming en kleurt het scherm van de controleur groen.

Wie geen vaccinatiebewijs heeft kan ook een negatieve testuitslag regelen voor een reis of evenement. Dat accepteert de app ook. Vanaf 1 juli kan iedereen zich gratis laten testen voor landen die zo’n test eisen als toegangsbewijs. De regels kunnen per land wel verschillen. Er kan ook een bewijs worden geprint met een code van een coronatest, die ook per post kan worden verkregen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus