Hoewel er een ware run is ontstaan op het vaccinatiepaspoort in de CoronaCheck-app, blijft reizen mogelijk lastig. Daarvoor waarschuwen de ministeries van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid. Landen kunnen nog weken extra inreiseisen stellen aan Hollandse toeristen.

De lancering van het internationale deel van de CoronaCheck-app zorgde donderdag voor overbelaste systemen op de ministeries. Massaal probeerde men in te loggen met DigiD om een QR-code na vaccinatie aan te vragen, zodat met een zogenoemd DCC – in de volksmond coronapaspoort – gereisd kan worden. Op de piek probeerden 9000 mensen per seconde in te loggen. Dat was veel te veel: de app ondersteunt maximaal 25 logins per seconde.

Toch lukte het, ondanks alle technische hick-ups, in de eerste 24 uur 1,3 miljoen mensen om in te loggen. Ruim een half miljoen vroeg succesvol een vaccinatiebewijs aan. Dat is binnenlands vanaf 1 juli te gebruiken, maar kan nu al gebruikt worden om de grens over te gaan.

Hoogrisicogebied

Alleen: het is niet zaligmakend, waarschuwen de ministeries vrijdag. Nederland mag dan inmiddels oranje kleuren op de Europese coronakaart, het duurt vermoedelijk nog dagen voordat andere EU-lidstaten ons niet meer beschouwen als hoogrisicogebied. Bovendien betekent geel niet dat er geen eisen zullen worden gesteld, zoals een recente PCR-test of een antigeentest (een sneltest).

Dat verschilt per land, en ook hoe oud die test mag zijn, varieert. In sommige landen is het 48 uur, in andere 72 uur. Ook zijn er landen die volledige vaccinatie eisen, terwijl bijvoorbeeld Oostenrijk je met open armen ontvangt drie weken na je eerste prik.

Voor vertrek reisadvies checken

Het advies van de ministeries is dan ook om kort voor vertrek het reisadvies te checken en niet blind te varen op een groene QR-code in het DCC. Het heeft alles van doen met het mislukken van het gelijktrekken van Europese regels. Weliswaar moeten alle lidstaten het DCC accepteren, voor de aanvullende regels is slechts een raadsaanbeveling gedaan. Dat betekent dat er verschillen zullen blijven, en in Den Haag verwacht men dat die de komende weken zullen blijven bestaan.

Vermoedelijk komt er in augustus een onderdeel in de CoronaCheck-app waar je kunt invoeren naar welk land je gaat. De app geeft daarna aan of je met de gegevens die je dan hebt, kunt reizen of niet. Voorlopig is dat echter niet mogelijk, opnieuw door Europese besognes.

Negatieve test

Naast een reisbewijs dankzij vaccinatie kan je ook een groene QR-code krijgen met een negatieve test. Vanaf woensdag 30 juni kun je die aanvragen via testenvoorjereis.nl, waar bedrijven bij zijn aangesloten die op kosten van de overheid testen. Daarbij moet je goed opletten of je ’slechts’ een sneltest nodig hebt voor je bestemming, of een PCR-test. Het resultaat daarvan komt vaak later – maximaal 24 uur bij bedrijven of maximaal 30 uur bij de GGD. In principe kun je ook een code van testenvoortoegang.nl gebruiken voor een negatief testbewijs om de grens over te gaan.

Omdat volstrekt onduidelijk is welke eisen andere landen aan ons zullen blijven stellen, weet niemand in Den Haag hoeveel testen er zullen worden afgenomen tot 31 augustus. Mogelijk zijn het er nul, mogelijk 3,5 miljoen. Op piekmomenten – voor zwarte zaterdagen – houdt men rekening met 260.000 testen per dag.

Testafspraak via reisorganisatie

Mensen die met een reisorganisatie hebben geboekt, moeten in sommige gevallen eveneens testen. Vaak betaalden ze daar extra voor bij het boeken van hun reis, omdat de organisatie de test regelde. Dat is echter achterhaald, nu testen vanaf 1 juli gratis is. Met de reisbranche is afgesproken dat de operator de testafspraak schrapt, waarna de reiziger zelf een test moeten regelen, óf dat de organisatie het bonnetje indient bij het ministerie van VWS. In beide gevallen krijgt de reiziger zijn geld terug.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra