Coronavirus: landelijk fors meer besmettingen, in Groningen en Drenthe blijven de aantallen laag

Medewerkers van de GGD Utrecht nemen coronatesten af in een teststraat in Houten. Foto: ANP

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen week is gestegen naar 534. Dat is bijna een kwart meer dan de week ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de provincies Groningen en Drenthe bleef het aantal geconstateerde besmettingen laag.

Afgelopen week werden er 534 coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 102 meer dan de week ervoor (432). Volgens het RIVM gaat het vooral om besmettingen in de provincie Zuid-Holland

In de provincies Groningen en Drenthe is het aantal besmettingen in de periode van 1 tot en met 14 juli relatief laag. In de gemeente Groningen zijn vier besmettingen met het coronavirus geconstateerd, in de gemeente Het Hogeland één. De Drentse gemeenten Assen en Borger-Odoorn telden ook één nieuwe besmetting.

Algemene houding versoepeld

In de afgelopen week zijn er nog 16 coronapatiënten opgenomen in een Nederlands ziekenhuis, en het dodental stijgt met acht. Viroloog Ab Osterhaus wijst op verschillende oorzaken die een rol kunnen spelen bij die stijging.

,,Er zijn natuurlijk nogal wat veranderingen. De algemene houding ten opzichte van het coronavirus en de regels is wellicht wat versoepeld, het verhoogde reisgedrag zou een rol kunnen spelen, mogelijk is er intensiever getest.’’ Volgens de expert ‘gaan de aantallen weliswaar omhoog, maar zitten de cijfers nog binnen de foutmarge’. ,,Als deze cijfers een aantal weken achter elkaar blijven oplopen, betekent dit natuurlijk wél wat’’, zo benadrukt de viroloog. loading

België

De stijging in Nederland volgt nadat ook België een lichte stijging doormaakte. Daar is het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen per dag gestegen met 11 procent, in vergelijking met de week ervoor. Bij de Zuiderburen zijn er per dag gemiddeld 95 besmettingen.

De meeste mensen lopen corona thuis op, zo blijkt uit de gegevens van het bron- en contactonderzoek dat de GGD uitvoert. Dat gaat om ruim 60 procent. Ruim 11 procent van de mensen liep het virus op op het werk.

Lockdowns

Nieuwe lockdownmaatregelen vanwege het coronavirus zijn deze zomer niet uit te sluiten, maar die zullen dan eerder lokaal of regionaal zijn. Dat betoogde Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad maandagavond na afloop van overleg tussen de 25 Veiligheidsregio’s. Bruls: ,,Wij denken met de kennis die we nu hebben, veel meer dan vier maanden geleden, dat we dan in elk geval niet het hele land in allerlei maatregelen hoeven te zetten.” loading

Lokale maatregelen moeten dan voorkomen dat het hele land in lockdown moet: ,,Ieder van ons is een beetje bang voor het schrikbeeld dat we allemaal weer maanden in die maatregelen gaan zitten’’, verwoorde Bruls na afloop van het Veiligheidsberaad. De voorman benadrukte het belang van het bronnen- en contactonderzoek bij de vaststelling van besmettingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus