Viroloog Bert Niesters in DVHN Live over vaccins en nieuwe virusmutaties: We moeten niet zo paniekerig doen over deze Engelse variant 

In de DVHN Live uitzending van woensdag praatte presentator Symen Bosma met UMCG-viroloog Bert Niesters over de nieuwe mutaties van het coronavirus. Hoe gevaarlijk zijn deze? En bieden de vaccins ook bescherming tegen de nieuwe varianten? Kijk nu terug en lees de samenvattting.

Door een nieuwe mutatie van het coronavirus is Engeland in een zware lockdown beland. Alle winkels zijn dicht - behalve supermarkten en apotheken -, de Engelsen moeten zoveel mogelijk thuiswerken en mogen kerst alleen met het eigen huishouden vieren. Ook is het vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk wereldwijd aan banden gelegd, waaronder in Nederland.

Mutatie

Volgens Niesters is er niet heel veel reden tot zorg. „We weten dat virussen constant muteren. Het virus dat nu in Nederland is, is ook een variant van wat destijds in Wuhan begon. Dat we nu hebben ontdekt dat deze variant zich in London verspreidt, komt omdat er heel veel getest is.”

De Britse premier Johnson stelde dat de mutatie zich zeventig procent sneller verspreidde. Ook dat nuanceert Niesters enigszins. „Die stelling vind ik ook niet zo alarmerend. De data die we hebben over de mutatie laat zien dat veel meer virusdeeltjes zich in de luchtwegen en neus bevinden.''

,,Maar of dat nu tien of twintig miljard deeltjes zijn, maakt niet zoveel uit. We moeten gewoon afstand houden om het virus te bestrijden en dat geldt eigenlijk voor elke variant. Eigenlijk moeten we niet zo paniekerig doen over deze Engelse variant van het coronavirus.”

‘Betere vaccins dan die er nu zijn, kan ik me niet voorstellen’

Vorige week werd bekend dat Nederland op 8 januari begint met de vaccinatie: een moment waar door velen reikhalzend naar wordt uitgekeken. Hoe lang een vaccin bescherming biedt, is nog onduidelijk. „De datum is niet heel beperkt en we denken dat het in ieder geval zes tot twaalf maanden werkt”, meldt de viroloog.

„We verwachten dat het coronavirus slechts één keer in de twee jaar terugkomt, net als vergelijkbare virussen. Dat betekent dat mensen die gevaccineerd zijn in ieder geval voor een langere tijd beschermd zijn, al moet de toekomst het nog wel uitwijzen.”

Ondanks de hoop die het vaccin biedt, staan ook veel mensen nog sceptisch tegenover een inenting. „Ik kan me voorstellen dat mensen daar over nadenken. Het is belangrijk om te blijven communiceren wat de voordelen van het vaccin zijn en wat de mogelijke risico’s zijn”, zegt Niesters.

„Tegelijkertijd moeten we ons ook realiseren dat wanneer we naar Afrika gaan en daar een gele-koortsvaccin voor halen, daar helemaal niet over gesproken wordt. Soms voelt het alsof mensen dit vaccin met twee maten meten. We hebben nu het grote voordeel dat we met de hele wereld naar het vaccin kijken. We bekijken alle bijwerkingen en gaan er oneindig over in discussie. Betere vaccins dan die er nu zijn, kan ik me niet voorstellen.”

Volgende week is er ivm de kerstvakantie geen reguliere uitzending van DVHN Live.

DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op  www.dvhn.nl  en  Facebook .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
DVHN Live
Video
Coronavirus