Vanaf maandag 1 maart kunnen we weer belastingaangifte doen. De fiscus vult steeds meer gegevens vooraf al digitaal in, maar het blijft belangrijk om zelf de aangifte ook nog even te controleren.

De Bond voor Belastingbetalers heeft alvast een paar tips. Zo is het belangrijk om extra op te letten als je pensioen uit het buitenland ontvangt. Dit is afhankelijk van het belastingverdrag tussen dat land en Nederland daar of hier belast.

Ook zullen veel zzp’ers en ondernemers die in coronajaar 2020 een tegemoetkoming van de overheid hebben ontvangen hun aangifte extra willen controleren . De Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren (TOGS) en tegemoetkoming vaste lasten (TVL) zouden bijvoorbeeld onbelast moeten zijn.

Spaarders

Daarnaast is het voor spaarders met veel vermogen soms de vraag hoe zij hun vermogen in box 3 zo kunnen verdelen, dat zij zo min mogelijk belasting betalen. „Door te schuiven tussen partners kun je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk afdraagt. Dat gaat de fiscus niet automatisch op de meest gunstige manier voor je doen”, zegt voorzitter Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers.

De bond heeft daarom een aangiftecheck (aangiftecheck.nl) gemaakt waar je je aangifte doorheen kunt trekken. Die wordt dan geautomatiseerd gecontroleerd. „Vorig jaar bleek dat een op de vijf belastingbetalers die de check invulde te veel betaalt, gemiddeld ruim €200”, vertelt De Vries.

„Door de aangifte even door de check te halen, krijg je persoonlijke tips om dat te voorkomen. Deelname is gratis, al wordt van belastingbetalers die kunnen besparen dankzij de check, een vrijwillige bijdrage gevraagd. Dankzij deze giften kunnen wij de check in de lucht houden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra