De clown: van onhandige kluns tot bloeddorstig monster

Coulrofobie. Wat? Coulrofobie, of beter gezegd: angst voor clowns en geschminkte mensen. Waar de clown in vroegere tijden enkel optrad als onhandige kluns, hebben deze vrolijke rakkers zich inmiddels ontwikkeld tot enge, bloeddorstige monsters. Wereldwijd, en nu ook in het Noorden, zijn levensechte horrorclowns gesignaleerd die mensen de stuipen op het lijf jagen. Hoe kan het dat de vrolijke clown is uitgegroeid tot een stereotiep horrorfiguur?

De eerste clown

Clowns zijn er in soorten en maten. De klassieke circusclown is lang, heeft felgekleurde, opvallende kleren aan en een witgeschminkt gezicht. De clown die wij kennen ontstond in de tijd van de stomme film: een olijke man met een bolhoed, rode wangen, wit gezicht en een grote rode neus.

De eerste clown die zijn gezicht schminkte was de bekende Brit Joseph Grimaldi (1778-1837). Hij trad alleen nog niet op in het circus, maar in bekende theaters. Zijn bijzondere levensverhaal is opgeschreven door Charles Dickens in Memoirs of Joseph Gabriel. Elk jaar, op de eerste zondag van februari, herdenken clowns over de hele wereld hun grote voorbeeld (zie video).

Pennywise the Dancing Clown

In 1986 schrijft Stephen King het horrorboek IT. Het fictieve verhaald begint in 1957 en beschrijft een groot aantal kindermoorden. De moordenaar is geen mens, maar een monster dat verschillende gedaantes aanneemt, waaronder de meest voorkomende 'Pennywise the Dancing Clown'. De vermomming wordt gebruikt om kinderen te lokken. Het boek van King is ook verfilmd en uitgebracht als tweedelige horrominiserie op ABC (zie video).

John Wayne Gacy: seriemoordenaar en clown

De clown uit het boek van Stephen King is gebaseerd op de gruwelijke seriemoordenaar John Wayne Gacy. Gacy is ook bekend als de 'Killer Clown' of 'Pogo de Clown' omdat hij in zijn vrije tijd optrad als clown op kinderfeestjes. Gacy kreeg de doodstraf voor de verkrachting en moord op 33 jongens en mannen. Alhoewel hij bekend staat als clown, heeft Gacy nooit een moord gepleegd in clownspak of zijn vermomming gebruikt als lokmiddel.

The Dark Knight

De blockbusterfilm Batman - The Dark Knight is vooral bekend om de weergaloze rol van de slechterik 'The Joker', gespeeld door Heath Ledger. De film begint met een scène waarin een bankoverval wordt gepleegd door mannen met clownsmaskers op. Onder één van de maskers zit het geschminkte hoofd van 'The Joker' waar gemakkelijk overeenkomsten zijn te zien met het klassieke beeld van een clown. Vertolker Ledger overleed een paar maanden voor de première van de film aan een overdosis medicijnen. En als we het toch over films hebben, bekijk ook eens de trailer van de film Killer Klowns from Outer Space (1998).

Killer Clown 'Pranks'

Al het bovenstaande is dus genoeg voer voor mensen om zogenaamde 'pranks' (grap, kwajongensstreek) uit te voeren. De uit Amerika overgewaaide hype zorgt er voor dat mensen wereldwijd zich verkleden als clown en jan en alleman de stuipen op lijf jagen. En dat dit serieus wordt genomen, blijkt uit het filmpje hieronder. De makers hadden drie maanden nodig om alle grappen uit te voeren en zijn in de tussentijd twee keer opgepakt en veroordeeld tot een maand gevangenis. Kijk, lach en huiver.

Het moet wel gezellig blijven

Om toch positief af te sluiten en geen symptomen te krijgen van coulrofobie, kun je via deze link kijken naar een plaatje van misschien wel de bekendste clown van de hele wereld. En als ultieme uitsmijter dit prachtige en bekende lied van Ben Cramer, uitgevoerd door clown Bassie en volkszanger Frans Bauer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.