De hitte is bijna voorbij (maar wen er vast maar aan)

Hittehaters opgelet. Nog een dag of twee doorbijten, en dan is het voorlopig voorbij. Maar de laatste hittegolf zal het niet zijn. ,,We krijgen een klimaat als nu in Bordeaux.’’

Twintig graden: het lijkt een eeuwigheid geleden, maar komend weekend kunnen we er voorzichtig rekening mee houden. Voor het zover is, wordt het overigens wel écht doorbijten, zeker vandaag en morgen zegt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza. Maar vanaf woensdag gaat het dan eindelijk afkoelen, en mogen we eindelijk ook weer wat regen verwachten.

Een wonderlijke zomer

Het was een wonderlijke zomer, tot dusver, met al die hitte en droogte. De veroorzaker: een hogedrukgebied dat van de oceaan richting west- en noord-Europa ging. ,,Dat hogedrukgebied blokkeerde alle storingen”, legt Klaassen uit.

Om zo’n stabiel hogedrukgebied van zijn plek te krijgen, is er een zware depressie nodig. Maar zo’n depressie was er niet – tot deze week. De verwachting is dat er nu weer een westelijke stroming op gang komt. ,, We krijgen weer het weerbeeld dat we gewend zijn.”

‘55 graden? Het is niet onmogelijk, maar wel heel onwaarschijnlijk’

Een andere reden dat het droge hete weer het zo lang volhield, is dat ook de temperatuur van de bovenlucht hoog was. ,,Als die kouder is, dan krijg je instabiliteit, dat geeft bijvoorbeeld onweersbuien. Dat hebben we nu niet gezien.”

In 1976 hadden we voor het laatst een vergelijkbaar weerbeeld. Maar de kans dat het nu weer 42 jaar duurt voordat een dermate droge en warme zomer zich voordoet, acht Klaassen niet groot. ,,We zullen dit soort zomers vaker krijgen, en dat heeft alles met de klimaatverandering te maken.”

Exreme hitte en droogte

De belangrijkste verandering: de lucht wordt warmer. En dat kan zich vertalen in extreme hitte en droogte. Maar het kan ook een andere kant op slaan, zegt Klaassen. ,,Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koudere lucht. Wat we vaker zullen gaan zien, zijn de buien die we nu kennen uit Zuid-Frankrijk en Italië. Die enorme regenval, met grote hagelstenen.”

Over een jaar of dertig, veertig hebben we hier als de ontwikkelingen zich doorzetten een klimaat zoals dat nu in Bordeaux bestaat, zegt de weerman. Nu kunt u denken: och, ik ga ieder jaar in Bordeaux op vakantie, dat bevalt prima!

'De extremen gaan ons pijn doen'

Voor u heeft de Franse klimatoloog Jean Jouzel een ontnuchterende boodschap. De gemiddelde opwarming is wellicht nog tot daar aan toe, maar volgens Jouzel zijn het juist de extremen die ons pijn gaan doen. Hij stelde zaterdag in de Belgische krant De Tijd dat in de tweede helft van deze eeuw temperaturen tot 55 graden mogelijk zijn in West-Europa.

Pier Vellinga, hoogleraar water en klimaat in Wageningen, stelt dat deze voorspelling wel erg extreem is. ,,Ik verwacht dat in Nederland een graad of veertig de bovengrens wordt. 55 graden? Het is niet onmogelijk, maar wel heel onwaarschijnlijk. Dat zeg ik overigens niet om te zeggen dat het allemaal wel meevalt. Het is erg genoeg.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.