De weg naar binnen

Witte wolken jagen over de dijk bij Termunterzijl. In het achterland van het vissersdorp is zo’n wolk neergedaald. Volg het pad van de Boeddha en beleef de meditatieve Tuin van de Witte Wolk.

Een tuin ervaren is iets anders dan plaatjes kijken van plantenborders of een opgesmukt terras. De weg naar buiten is panoramisch, de weg naar binnen een belevenis. Nirad Verbeek-Heemskerk, trouw volgelinge van de levensvisie van Bhagwan Shree Rajneesh die later Osho werd genoemd, heeft in haar tuin tal van paden die naar binnen leiden. Haar levensfilosofie waarin bewust leven en evenwicht belangrijk zijn, is weerspiegeld in dit stukje groen aan de rand van Nederland.

Samen met echtgenoot Jagran Theo leeft ze in de Witte Wolk: een voormalig hotelletje omgeven door een tuin van zo’n 4000 vierkante meter tussen Nieuw Scheemda en ‘t Waar. Best bijzonder voor een stadsmens uit Rotterdam, dat als kind driehoog woonde met maar drie plantjes voor het raam. De Amsterdamse roots van Jagran hebben vast ook niet bijgedragen tot de kunst van het tuinontwerpen op de Groninger klei. Desalniettemin is de tuin een juweeltje, waar liefhebbers welkom zijn.

En die liefhebbers, die genieten. Niet alleen van al die bloemen, planten, paden en romantische hoekjes. Maar ook van de stilteplekken die deze tuin te bieden heeft. ,,Sommigen vinden dat het hier door die rust net een tempel lijkt”, vertelt Nirad. Anderen laten zich verleiden de schoenen uit te schoppen en op blote voeten het spiraalvormige graspad in te slaan van een labyrint, dat cirkelend uitkomt bij een buxusperk met zachtgele rozen en paarsblauwe salvia’s.

Het labyrint is een creatie van Jagran Theo. ,,Ik kwam tijdens het grasmaaien op het idee om eens een randje gras te laten staan en in een spiraal te maaien. Zo is het labyrint ontstaan. Wat trouwens geen doolhof is, want je verdwaalt niet.’’ Bedoeling is juist dat je een beetje de weg vindt naar jezelf. Een opening in de buitencirkel vormt het begin van een spirituele wandeling. Langzaam cirkel je naar binnen, naar de rozen en naar je ziel. De gehaaste mens mag niet smokkelen en stiekem over de grasrandjes heen stappen om sneller bij de kern te komen. Dat werkt natuurlijk niet.

Bezoekers die de Witte Wolk in stappen, beginnen in ‘de keuken van de tuin’. In dit groene deel maken ze kennis met de voeding voor die tuin: compost. Die wordt onder meer gemaakt van allerlei soorten organisch afval, kalk en paardenmest, bewaard tussen overzichtelijke korven die met takken zijn gevuld. Via paden van houtsnippers brengt Nirad ons naar een ander hoogtepunt. De Tuin van de Witte Wolk biedt namelijk onderdak aan een heel gezelschap mannen- en vrouwenplanten, dat in twee cirkels is neergezet.

In de binnencirkel groeien planten die vrouwennamen dragen of verwijzen naar een vrouwenrol, zoals vlijtig liesje, heksenmelk en moederkruid. Een hoofdrol heeft de reuzenengelwortel, met een gevallen engel van keramiek aan haar voeten. Passeer een kralengordijn en je stapt de mannenplantenwereld binnen. Ontmoet er exemplaren als lieve mannekes, spaanse ridder, schout bij nacht, stoute jongens, winterharde mannetjesvaren en schoenlappersplant: ze staan in een omarmende buitencirkel beschermend om de damesplanten heen.

Veel in ‘de Wolk’ gaat ook over hergebruik van materiaal. ,,Bijna 90 procent van huis en tuin is recycling’’, vertelt Nirad. Voor borders en paden zijn afgedankte dakpannen, omgezaagde bomen en overbodige stenen als afscheiding gebruikt. ,,Wij vinden het jammer om dingen zomaar af te danken. Wat anderen niet meer nodig hebben, kunnen wij vaak wel weer gebruiken. Neem bijvoorbeeld de fontein in het labyrint. Dat is een oude wasbak, maar bij ons heeft hij een nieuwe bestemming gekregen.’’

Via tuinpaden van gehakselde conifeer – snoeiafval uit eigen tuin – bereiken we het open gedeelte. Eyecatcher is de vijverpartij. Er drijven bloeiende waterlelies, met op een van de grote bladeren een forse kikker. Naast de vijver is een terrasje, met een rugdekking van geoxideerd cortenstaal. Het is Nirads favoriete plek. ,,Hier ervaar je de stilte zó intens.’’ Het tuinmeubilair is tweedehands.

Aan de rand van de tuin is een speciaal pad aangelegd. Het is een mooie plek, verstild en romantisch. Een zitje voor twee biedt ruimte voor bezinning, oog in oog met het graan. Het pad wordt begrensd door robuuste blokken tweedehands beton. ,,De stenen zetten de lijnen uit voor The Path of Buddha. Het is een stil pad, het gaat alleen rechtdoor. Zo word je niet afgeleid. In de natuur, die wij hier wel hebben gecultiveerd, kun je goed tot jezelf komen. In het leven speel je altijd een spel, je bent altijd bezig je aan te passen aan de ander, de ander te pleasen. De natuur is een plek zonder leugens. Op dit pad kun je even thuiskomen bij jezelf.’’

Ergens in de verte, in het verlengde van het verstilde Boeddhapad, moet Termunterzijl liggen. Een stukje pure natuur dient zich aan. De inwendige mens roept. Het wordt tijd voor een visje.

Meer informatie

De Witte Wolk Meditatieve tuin. Aangesloten bij de Nederlandse Tuinenstichting, Het Tuinpad Op/In Nachbars Garten en Groei&Bloei.

Kenmerken hergebruik, thema's, niveauverschil, stilteplekken, beelden en objecten van eigenares Nirad.

Adres Hamrikkerweg 132, Nieuw Scheemda

Open hele jaar, dagelijks 10.00-17.00 uur. Rondleiding op afspraak.

Oppervlakte 4000 m2

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.