Denemarken legt vaccineren met AstraZeneca voorlopig stil: autoriteiten trekken aan de bel vanwege mogelijke bijwerkingen waaronder 'verschillende ernstige gevallen van bloedstolsels'

Foto: ANP

Denemarken stopt voorlopig met het vaccineren van mensen met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat heeft volgens de autoriteiten te maken met mogelijke bijwerkingen.

De Denen trekken aan de bel na ’verschillende ernstige gevallen van bloedstolsels’ onder gevaccineerden, melden media in het land. Het is echter niet duidelijk of er een direct verband bestaat tussen het vaccin en de klachten.

Om dat uit te zoeken wordt de komende 14 dagen niet geprikt met Astrazeneca. „We bevinden ons midden in de grootste en belangrijkste uitrol van vaccinaties in de Deense geschiedenis. En nu hebben we alle vaccins nodig die we kunnen krijgen. Het is daarom geen gemakkelijke beslissing om een van de vaccins te pauzeren, zegt gezondheidsdirecteur Søren Brostrøm.

Nieuwe kalender

„We moeten dit verduidelijken voordat we het vaccin van AstraZeneca kunnen blijven gebruiken”, zegt hij. De Deense staat gaat nu uit van een nieuwe vaccinatiekalender, waarin het AstraZeneca-vaccin helemaal niet is opgenomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus