Nu zelfs in Nederland de vaccinatiecampagne op stoom komt, maakt Europa zich op voor het toeristisch hoogseizoen. De zomer is in aantocht en daarmee de exodus van toeristen die hun achtertuin na ruim een jaar coronacrisis wel hebben gezien.

Hoe bereiden de verschillende vakantielanden zich voor op de komst van honderdduizenden reizigers? Een overzicht.

Spanje

De Spaanse regering werkt hard om het land ’vakantieklaar’ te krijgen. Zodra de EU goede regelgeving heeft voor het vaccinatiepaspoort, hoeven buitenlandse toeristen geen negatieve coronatest meer bij zich te hebben. Spanje zelf hoopt daar al in juni op te zijn voorbereid. Tot die tijd moeten buitenlandse toeristen op de luchthavens nog een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 72 uur. Quarantaine is niet aan de orde.

Toerisme is een belangrijke pilaar van de Spaanse economie. Het is goed voor 12 procent van het bruto nationaal product en 13 procent van de werkgelegenheid. Het verlies door de coronacrisis was in het hoogseizoen vorig jaar 78 procent. Spanje verwacht dit jaar 40 miljoen buitenlandse bezoekers, het dubbele van vorig jaar maar de helft van de 83 miljoen die Spanje in 2019 bezochten.

Nederlanders zullen wel moeten wennen aan de mondkapjesplicht die in Spanje verder strekt dan in eigen land: het mondkapje is ook in de buitenlucht verplicht. Aanvankelijk moest het masker zelfs aan het strand worden opgehouden, maar na protest van de regio’s die afhankelijk zijn van toerisme, verviel die eis. Eenmaal op de playa, mag de mascarilla af, net zoals overigens op het terras. Tussen de drankjes door moet je hem in principe weer opzetten, maar er is niemand die dat controleert.

Natuurlijk zijn er ook mensen die hun vraagtekens zetten bij de terugkeer van het toerisme, zeker nu de besmettingen wat oplopen. Omdat Spanjaarden zelf hun eigen regio nog niet uit mogen, ervaren sommigen het als onrechtvaardig dat buitenlanders wel naar de eilanden mogen vliegen. Maar eigenlijk begrijpen ook de criticasters wel dat zonder de terugkeer van toeristen het land opnieuw verder wegzakt in de economische crisis.

loading  

Frankrijk

Frankrijk zit tot begin mei voor de derde keer in een lockdown. Vanaf half mei gaan de terrassen, winkels en culturele instellingen weer open. Het is ook de bedoeling dat dan de strenge regels om het land in te mogen worden versoepeld.

Europeanen kunnen hoogstwaarschijnlijk vakantie vieren in het land, maar dan wel met een bewijs dat ze zijn gevaccineerd, getest of immuun zijn voor het virus omdat ze het al hebben gehad. Er wordt gewerkt aan een Europees certificaat om het reizen te vergemakkelijken. Emmanuel Macron zei vorige week in een interview met de Amerikaanse zender CBS dat ook gevaccineerde vakantiegangers uit de Verenigde Staten waarschijnlijk kunnen komen.

Over de overige coronamaatregelen voor het zomerseizoen heeft de regering nog geen concrete mededelingen gedaan. Eerder is al wel gezegd dat de mondkapjesplicht en het afstand houden komende zomer nog niet worden geschrapt.

Toerisme is een belangrijk onderdeel van de Franse economie. Het land ontving in 2018 bijna 90 miljoen toeristen. Deze business is goed voor 8 procent van de nationale rijkdom, wat neerkomt op ruim 56 miljard euro en 2 miljoen banen.

Griekenland

Als alles meezit, gaan de Griekse grenzen medio mei echt open voor toeristen. Die waren vanaf begin deze maand ook al welkom, maar alleen wanneer ze een recente negatieve coronatest of een bewijs van vaccinatie konden tonen. Bovendien gelden op veel plekken nog strenge lockdownregels, of is er een avondklok van kracht.

Net zoals Spanje en Frankrijk is ook Griekenland afhankelijk van de Europese afspraken over een vaccinatiebewijs, die nog gemaakt moeten worden. Vanwege die onzekerheid is het moeilijk voor Griekse ondernemers die actief zijn in het toerisme, om zich voor te bereiden op het hoogseizoen. En dat zorgt voor frustratie bij een hoop Grieken, want een vijfde van de economie draait direct of indirect op het toerisme.

Als gevolg van de coronacrisis stortte het Griekse toerisme vorig jaar in. Slechts 7,4 miljoen mensen vierden in 2020 vakantie in Griekenland, terwijl het jaar ervoor nog 31,3 miljoen toeristen verwelkomd werden. Dit jaar moet er geknald worden, beseffen de Griekse toeristische ondernemers, anders gaan ze kopje onder.

„We doen er alles aan om een beter seizoen te draaien”, vertelt gouverneur George Hatzimarkos van de Zuid-Egeïsche Eilanden, waar onder meer Rhodos en Santorini onder vallen, aan persbureau Reuters. Er kan uitgebreid worden getest, er zijn speciale quarantainehotels en er liggen plannen klaar om iedereen op de eilanden - zowel bewoners als toeristisch personeel - te vaccineren. Het dragen van mondmaskers is momenteel nog verplicht op openbare plekken, ook als die in de buitenlucht zijn.

loading  

Italië

Ook Italië wacht nog op afspraken over een Europees vaccinatiebewijs. Anders moeten toeristen bewijzen dat ze maximaal twee dagen van tevoren een negatieve coronatest hebben afgelegd. Op die manier probeert de regering-Draghi enerzijds de verspreiding van corona tegen te gaan en anderzijds het toerisme te redden. Het dragen van mondkapjes is in Italië wel verplicht.

Het toerisme is een enorm belangrijke economische factor voor Italië en goed voor circa 13 procent van het BNP. Premier Draghi heeft daarom juist nu een speciale minister van Toerisme aangesteld, Massimo Garavaglia van de Lega. Die heeft met belangstelling de Griekse plannen voor coronavrije eilanden gevolgd en wil die ook graag op Italiaanse eilanden invoeren.

De meest bezochte regio van toeristen in Italië is de noordelijke regio Veneto, met onder andere de stad Venetië. Na het rampjaar 2020 lopen de boekingen daar nu weer op. In de regio eronder, Emilia-Romagna, zijn de hotels aan de stranden van de Adriatische Zee voor de zomermaanden juli en augustus al grotendeels volgeboekt.

Welke restricties er voor de toeristen zijn hangt af van de ontwikkelingen van de besmettingen. Alle Italiaanse regio’s krijgen een kleur toebedeeld naar aanleiding van het besmettingsgevaar. Restaurants en cafés gaan vanaf komende maandag weer open, mits er buiten wordt gegeten. De avondklok om 22.00 uur blijft voorlopig gehandhaafd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus