Deze auto's worden het vaakst gestolen in Drenthe en Groningen. Hoe groot is de kans dat ze jouw auto pakken? Check het met de AutoDiefstalBarometer

Foto: Shutterstock

Het aantal autodiefstallen lag in het coronajaar 2020 bijna 5 procent lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van verzekeraar Interpolis.

In Drenthe gingen de dieven het vaakst aan de haal met de BMW 3-serie, de Fiat 500 en de Volkswagen Golf. In Groningen waren dat de BMW 3-serie, de Renault Twingo en de Volkswagen Passat.

Landelijk waren de Volkswagen Golf, de Volkswagen Polo en de Fiat 500 het vaakst doelwit van het dievengilde.

Dicht bij de grens worden meer Duitse merken gestolen

Hoe dichter bij de Duitse grens, hoe vaker de dieven hun oog laten vallen op Duitse merken. Dichter bij de Belgische grens zijn vooral Franse en Italiaanse merken populair. In de grote steden in de Randstad worden gestolen auto’s vaak gesloopt voor de onderdelen.

AutoDiefstalBarometer

De kans dat je auto wordt gestolen hangt af van het model dat je rijdt en de plek waar je woont. Wil je weten hoeveel risico jij loopt? Vul dan je kenteken en postcode in op de AutoDiefstalBarometer van de verzekeraar.

Bekijk zelf de landelijke diefstalcijfers

De cijfers van Interpolis hebben betrekking op de auto’s die bij deze verzekeraar verzekerd zijn. Landelijk diefstalcijfers over heel 2020 zijn er nog niet. Die worden naar verwachting binnen enkele weken gepubliceerd door het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.

De landelijke cijfers over de eerste helft van vorig jaar zijn er al wel. Toen werden in Nederland bijna 3.300 personenauto’s gestolen. Dat is ruim 9 procent minder dan in de eerste helft van 2019. Meer dan een derde van de gestolen auto’s werd teruggevonden.

Wil je zelf alle cijfers bekijken van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit? Dat kan hier.

Pas extra op met keyless entry

Het aandeel gestolen hybride auto’s neemt toe. Dat geldt ook voor auto’s met keyless entry, die gestart worden zonder autosleutel. De kans dat zo’n auto wordt gestolen is twee keer groter dan bij een conventioneel startsysteem.

Heb jij een auto met keyless entry? Bewaar de sleutel dan in een beschermhoes die het signaal blokkeert, waarschuwt Interpolis. Heb je niet zo’n hoes, bewaar de sleutel dan binnenshuis minstens 6 meter van de voordeur. Dan kunnen de dieven het signaal niet scannen en kopiëren.

Dit kun je zelf doen tegen diefstal

- Laat je stuurwiel na het parkeren in het stuurslot vallen
- Laat geen kostbare spullen achter in de auto
- Graveer het kenteken in de voorruit
- Parkeer op een zichtbare plek
- Parkeer met de neus naar de stoeprand
- Voorkom diefstal van kentekenplaten (schroef ze stevig vast)
- Installeer een alarmsysteem of een track & trace systeem

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu