Deze bedragen betalen we dit jaar aan de waterschappen in Groningen en Drenthe

Zonder goed waterbeheer hadden we allemaal natte voeten. Foto: Unie van Waterschappen

Van de vier waterschappen in Groningen en Drenthe brengen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest in 2019 de hoogste zuiveringsheffing in rekening.

Drents Overijsselse Delta berekent de hoogste ingezetenenheffing en Noorderzijlvest hanteert de hoogste grondslag voor de heffing gebouwd. Dat blijkt uit cijfers van het Groningse instituut COELO dat onderzoek doet naar de lokale lasten.

Zuiveringsheffing

Een meerpersoons huishouden betaalt in Hunze en Aa’s 221 euro en in Noorderzijlvest 192 euro per jaar. Waterschap Drents Overijsselse Delta rekent 172 euro (precies het landelijke gemiddelde) en waterschap Vechtstromen is de goedkoopste met 151 euro.

De zuiveringsheffing, bedoeld voor de zuivering van ons rioolwater, wordt berekend in vervuilingseenheden. Een eenpersoons huishouden betaalt 1 eenheid, een meerpersoonshuishouden betaalt 3 eenheden.

Ingezetenenheffing

Drents Overijsselse Delta berekent met 99 euro per jaar de hoogste ingezetenenheffing. Noorderzijlvest is met 82 euro de op een na duurste, daarna volgt Vechtstromen met 75 euro. Hunze en Aa’s is met 73 euro de goedkoopste.

De ingezetenenheffing is bedoeld voor het onderhoud van dijken en dergelijke, het beheer van het waterpeil en het beheer van de waterkwaliteit. Deze belasting wordt opgelegd per huishouden. Het landelijk gemiddelde is 88 euro.

Heffing gebouwd

Deze heffing, die wordt betaald door eigenaren van gebouwen (veelal huiseigenaren). Het bedrag wordt berekend als percentage van de woz-waarde van de woning.

Noorderzijlvest berekent het hoogste percentage (0,0561), gevolgd door Hunze en Aa’s (0,049), Drents Overijsselse Delta (0,045) en Vechtstromen (0,0404). Het landelijke gemiddelde ligt met 0,0318 procent lager dan de tarieven in het Noorden.

Op 20 maart zijn er waterschapsverkiezingen. Ze vallen samen met de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

menu