Diederik Gommers: Door corona moet ziekenhuisarts eind januari mogelijk beslissen over leven en dood

Gommers: arts moet binnenkort mogelijk kiezen over leven en dood ANP

Ziekenhuizen dreigen eind januari in het ergste nachtmerriescenario te belanden. Dan is er mogelijk sprake van ‘code zwart’, waarbij ze moeten kiezen welke patiënten nog behandeld kunnen worden en wie moet worden geweigerd, waardoor ze zouden kunnen sterven.

Daarvoor waarschuwt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, vandaag bij BNR .

,,We zeggen nu al tegen elkaar dat we keuzes moeten maken en operaties moeten uitstellen, en mensen wel of niet moeten opnemen op de intensive care. Dat gaat nog niet over leven en dood, dat is zeker nog niet code zwart. Maar als het zo doorgaat, verwachten we dat eind januari”, zegt Gommers tegen .

Britse variant

De intensivist hoopt dat de maatregelen van de lockdown, die twee weken geleden ingingen, langzaamaan beginnen te werken en dat het aantal nieuwe coronabesmettingen in de komende dagen gaat dalen. ,,Je moet er niet aan denken dat dat niet gebeurt, zeker met de effecten van kerst en oud en nieuw, en dan nog de gevolgen van de ‘Britse variant’. Dan loopt het de spuigaten uit. Die scenario’s worden gemaakt, maar dan kunnen we helemaal geen acute zorg meer leveren.”

Gommers komt met een oproep aan iedereen die ooit in de zorg heeft gewerkt, om te komen helpen. ,,Ik denk dat we vanaf komende week alle zeilen moeten bijzetten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus