Dieren twitteren en facebooken er op los (en de baasjes verdienen er lekker aan)

Eigenaren beginnen steeds vaker op social media een account voor hun huisdier. Zijn er eenmaal flink wat volgers, dan wordt zo’n account interessant voor bedrijven.

Het bereik van dieren op social media groeit. En heeft een hond, papegaai, kat of cavia tienduizenden volgers, dan is de kans groot dat bedrijven de baasjes benaderen met de vraag of hun product in beeld mag.

Elke week plaatst Marlous van Antwerpen (25) uit Veghel een foto van haar cavia’s. Bijna 35.000 volgers zien Wies, Lien, Pien en Mieps voorbijkomen in een luchtballon, knagen aan een stuk komkommer of met een feestmuts op. ,,Ik krijg zo veel lieve reacties. Ik vind het leuk dat ik mensen blij kan maken.”

Regelmatig sturen bedrijven Marlous spullen toe met de vraag of hun product in beeld mag. ,,Dan moet je denken aan sieraden en horloges. Als het bij de foto past, vind ik dat geen probleem. Daarnaast heb ik nu een webshop met onder meer een kalender. Ik vind het heerlijk een keer per week alles uit de kast te trekken voor dé foto.”

Straatkat Nala

De Amerikaanse straatkat Nala heeft behalve 3,5 miljoen volgers op Instagram ook zakendeals op zak met een merk kattenvoer en een wasmiddel. En wat te denken van Grumpy Cat? De kat met de chagrijnige gelaatsuitdrukking is zo’n beetje de beroemdste viervoeter ter wereld, met dank aan internet. Wie haar opzoekt, ontkomt niet aan borden, mokken, kalenders en truien met Grumpy’s afbeelding. Een kat met een miljoenenimperium.

In Nederland zijn de harige socialmediasterren niet zo veel geld waard, maar socialmedia-analist Jaap van Zessen (chef digitaal van het Algemeen Dagblad) voorziet dat de markt nog lang niet is verzadigd. ,,Uit commercieel oogpunt zijn dieren heel interessant. Want vrijwel iedereen vindt de foto’s en filmpjes leuk. Bij een politieke partij of een voetbalclub heb je mensen die voor en tegen zijn. Niet bij schattige huisdieren. Vooral jonge mensen beginnen met een eigen account voor hun kat of hond, in de hoop dat ze veel volgers krijgen. Ze zijn ontvankelijk voor producten die ze krijgen opgestuurd van slimme ondernemers. Daar willen ze best reclame voor maken. Bij BN’ers komen de meeste bedrijven niet eens meer binnen of ze moeten flink geld op tafel leggen.”

Politiehond Bumper

Eerder dit jaar ontving in Nederland voor het eerst een dier een Best Social Award. Politiehond Bumper uit Rotterdam had de eer deze prijs te ontvangen. De politie in Rotterdam post regelmatig avonturen van Bumper. En daarmee scoren ze. Bumpers fans, bumperklevers genoemd, zijn dol op de Mechelse herder. Ondertussen zorgt hij voor goede pr. Op Dierendag verschijnt er zelfs een boek over Bumper. De opbrengst gaat naar het goede doel.

Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Dierenbescherming, laat weten dat de kiekjes en filmpjes van dieren ook echt leuk moeten blijven. ,,Zodra er dwang bij komt kijken, is het een ander verhaal. Je ziet soms foto’s van compleet aangeklede huisdieren in onnatuurlijke poses. Dat hoeft van ons niet. De spontaniteit is er dan van af.”

Hieronder een verzameling van Noordelijke blogs en social media-accounts door huisdieren.

Sorry peepz that I was a little bit quiet lately but my mom was very busy with her new job so I couldn’t get the phone to tell you all of my fabulous stories hope you will not hate us to much - - Please dont forget to Ad my beautiful fluffybuts If i had forget someone please tell me and put u in @bomar_and_ingrid @thorthebully12 @vixenthefoxdog @little_angel_cas @olaf_shax @mr.shadow.socklover @lilly_bean13 @eflorie @adventures_of_flow @lillymoo5 @pammmyj @logan_the_palverine @narco_le_bully ———————————————————————- SO HIT THE BUTTON TO FOLLOW! AND OPEN FOR STUD. #bully #pitbull #paw #stud #americanbully #americanbully4life #xlbully #purebreed #dog #dontbullymybreed #bullylife #bullybreed #kennel #ready #love #platinum #standardbully #bulliesofinstagram #dogoftheday #petoftheday #bigbuild #massive #dogs #lovedogs #pitbulllove #blue #lifestyle #love #mylife #paw #bullybreeds #bulldog #dogoftheday #kennel #pitbull

A post shared by King Igor (@igor_the_king_bully) on

Hz ben ik geen model

A post shared by Tommy Woef (@tommywoef) on

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.