Dierlijk vet als het smakelijke smeermiddel in de keuken

Rug, buik of kinnebak, het varken is één groot spekfeest. Spek dat de mens in de loop der geschiedenis tot fantastische culinaire producten heeft gemaakt. Dierlijk vet zat in het verdomhoekje – vet is ongezond – maar nu weten we weer: vet = smaak.

Onlangs zaten we in een restaurantje in Toscane, toen als voorafje lardo di colonnata werd geserveerd. De lardo, bijna honderd procent rugvet van het varken, was een poosje in een mengsel van zout en suiker gelegd met smaakmakers als rozemarijn, tijm en peperkorrels. En had zes maanden gerijpt in met knoflook ingewreven kuipen, gemaakt van marmer uit de nabijgelegen marmergroeven van Carrara. Het vetspek, de trots van de streek en eigenlijk heel Italië, smolt bijna weg op het geroosterd sneetje filone, het ongezouten Toscaanse brood. Het schijnt dat Michelangelo, bij het uitzoeken van de stukken marmer voor zijn sculpturen op zo’n ‘broodje lardo’ knabbelde.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.