Dacht je te kunnen racen op die weg waar geen politie te zien is? Vergeet het maar. De politie zet de laatste weken regelmatig een dixi – een mobiel toilet – in om hardrijders op de bon te slingeren. En ook flitsers vermomd met camouflagenetten, in containers of skiboxen worden regelmatig ingezet om de 'verkeersveiligheid te vergroten'.

Het was een onopvallend gezicht, afgelopen week op de Atoomweg in Utrecht. Een auto langs de kant van de weg, en een blauw plastic mobiel toilet op een aanhanger ernaast. Eerder al was het ding te zien in Nieuwegein en op andere locaties in Midden-Nederland. Maar hoe onschuldig het ook lijkt, wie er nietsvermoedend te hard langsrijdt, gaat onverbiddelijk op de bon. Want de dixi blijkt in werkelijkheid een ‘flixi’, een dixi met een mobiel flitsapparaat ingebouwd.

Volgens politiewoordvoerder Joost Lanshage wordt de ‘flixi’ voornamelijk ingezet bij wegwerkzaamheden. ,,Bij een gewone flitspaal remmen mensen af en trekken daarna net zo hard weer op. Dat brengt gevaarlijke situaties mee voor degenen die de wegwerkzaamheden uitvoeren.”

De politie wil niet verklappen waar het blauwe geval nu staat, want dan trapt niemand er meer in. Dat voelt als weggebruiker – én mens die toch hand-in-hand met de politie zou moeten staan? – toch wat geniepig en flauw. ,,We snappen dat het wat ‘geniepig’ kan voelen, maar we willen bewerkstelligen dat mensen zich op een veilige manier aan de snelheid houden. En je kunt het ook omdraaien: het is eigenlijk geniepig dat mensen zich niet aan de afgesproken snelheidslimiet houden en afremmen wanneer ze een flitspaal zien”, zegt Lanshage.

Extra boetes

Wie de politie nu te slim af denkt te zijn door bij iedere dixi langs de weg af te remmen, is er nog niet. De politie zet naast dixi’s ook containers, camouflagenetten en skiboxen in. Eigenlijk kan de flitser volgens de woordvoerder vermomd zijn als ‘van alles en nog wat’. En ze staan ook niet alléén bij wegwerkzaamheden. ,,Ze kunnen overal staan. Ik kan niet specifiek zeggen wanneer wat wordt ingezet. Maar ze staan er nooit zomaar. Soms kijken we wat er op zo’n wegdeel gebeurt. Hoe hard rijden mensen daar? Dit zou niet nodig zijn als mensen zelf beseffen dat ze te hard rijden.”

Hoeveel extra of extra hoge boetes door de verstopte flitspalen worden uitgeschreven, weten ze niet bij de politie Midden-Nederland. ,,We specificeren niet op dixi, dus ze worden uitgeschreven als normale boetes. We kunnen daardoor niet meten om hoeveel extra verkeersovertredingen het gaat. Het enige wat ik kan zeggen is dat wij zien dat mensen in ieder geval niet meer afremmen, waar ze dat bij een flitspaal wel hadden gedaan.”

Big brother

Lanshage denkt dat een dixi inderdaad meer oplevert voor de politie, maar daar gaat het hen volgens hem niet om. ,,Het is niet om: big brother is watching you en ook niet om expres boetes uitdelen. Het gaat om de verkeersveiligheid. Blijkbaar lukt het niet op een andere manier.”

Laura ter Bruggen (44) uit IJsselstein denkt dat ze vorig jaar al eens door zo’n flixi op de bon is geslingerd. Ze  reed 19 kilometer te hard op de Atoomweg in Utrecht. Ze had niks door, tot ze de boete van 204 euro in haar mail zag verschijnen. ,,Ja, jammer, dacht ik. Ik reed ook veel te hard. Dat doe ik normaal nooit.”

Het komt volgens haar over alsof de politie flitst voor het geld. ,,Als ik een agent zag staan, zou ik, denken: o ja, ik rij te hard hier. Dan word je je bewust van je rijgedrag, pas je het aan en let je de volgende keer wel op. Nu lijkt het alsof ze bekeuringen willen uitdelen en verkeersveiligheid ze niets kan schelen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra