Wie in deze corona-tijd heftige dromen heeft, staat niet alleen. Volgens slaaparts Sebastiaan Overeem zorgen stress en angst in onzekere tijden voor meer en hevigere dromen. Het laat zien hoe we de coronacrisis verwerken.

,,Wie stress of angst ervaart, heeft ook dromen waar deze elementen een rol in spelen”, zegt Sebastiaan Overeem. Als slaaparts werkzaam bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe in Heeze kent hij de signalen van mensen die zeggen meer te dromen. De melding op internet over meer, heftige en angstige dromen zijn legio.

Dromen over bijvoorbeeld ademnood of gevangenschap zijn direct te linken aan de angsten die we overdag ervaren, meldt Overeem. Toch staat in lang niet alle nachtelijke avonturen het coronavirus centraal. Sommigen maken melding van bizarre, onsamenhangende dromen of dromen die fantasierijker zijn.

Ons nachtleven lijkt gevarieerder dan ooit

Het is een vreemde ironie dat terwijl onze dagen eentoniger worden, ons nachtleven gevarieerder lijkt dan ooit. Ook daarvoor zijn volgens Overeem verschillende verklaringen te geven. ,,De lockdown is een goede voedingsbodem voor dit soort verschijnselen.”

,,Veel mensen slapen tijdens een normale werkweek aan de korte kant.  Omdat ze laat naar bed gaat of weer vroeg vertrekken naar het werk”, zegt Overeem. ,,Als die mensen nu langer blijven liggen, omdat er geen reistijd is, dan krijg je tijdelijk een toename van het aantal dromen.”

,,Als je dat combineert met alles wat er momenteel gaande is in de wereld, dan krijg je deze apotheose.” Volgens Overeem kan hoe je in deze onzekere tijden droomt, veel zeggen over hoe je emoties en belevingen verwerkt. ,,Je droomslaap speelt een grote rol in het omgaan met emoties, gevoelens en ervaringen.”

Stofkam door je geheugen

,,Wat er in de slaap lijkt te gebeuren is dat er met een stofkam door je geheugen wordt gegaan. Herinneringen worden opgeslagen in sterke en zwakke verbindingen in de hersencellen, want lang niet alles wat er overdag gebeurt is het waard om op te slaan.''

,,Belangrijke en intense ervaringen worden in het langetermijngeheugen bewaard als sterke verbindingen. Tijdens je dromen lijken je hersenen een aantal herinneringen opnieuw af te spelen. De stofkam gaat door je geheugen en filtert alle zwakke verbindingen - de zaken die niet noodzakelijk zijn om op te slaan - uit je geheugen.”

Er zijn dus verschillende oorzaken die nu allemaal samenkomen: Meer bewustzijn, meer droomslaap en meer angstgevoelens en stress. Voor de meesten zal de droompiek tijdelijk zijn, denkt Overeem.

Wat hij wel hoopt is dat mensen die merken dat het nieuwe slaapritme een positief effect heeft op hun gemoedstoestand, dit ook na de coronacrisis volhouden. ,,Veel mensen zullen zich nu realiseren dat ze voorheen slaap tekort kwamen. Tegen hen zou ik willen zeggen: hou vooral dit nieuwe ritme aan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus