Dit is wat we vanavond van premier Rutte en minister De Jonge kunnen verwachten tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen

Wat kan je verwachten tijdens de persconferentie van 23 februari ANP

Premier Mark Rutte en minister De Jonge geven dinsdagavond om 19.00 uur een persconferentie over de coronamaatregelen. Wat kunnen we verwachten?

Avondklok

De omstreden avondklok blijft van kracht. De maatregel wordt waarschijnlijk verlengd zodat kleinere versoepelingen in het onderwijs en voor contactberoepen doorgevoerd kunnen worden. Zonder verklaring moet je nog drie weken voor 21.00 uur binnen zijn.

Demissionair premier Rutte zei bij de invoering van de avondklok op 23 januari dat deze 'bovenaan staat om te schrappen'. Nu zal de maatregel waarschijnlijk gelden tot eind maart.

Afgelopen week kwam de maatregel weer in opspraak nadat de actiegroep Viruswaarheid een kort geding had aangespannen tegen de staat. Aanstaande vrijdag is de schriftelijke uitspraak van het hof in het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok.

Kappers en andere contactberoepen

Volgens Haagse bronnen kunnen kappers weer open vanaf 2 maart. Knippen kan dan onder strikte voorwaarden. Dit houdt in dat je alleen kunt knippen op afspraak en met een verplicht checkgesprek om zeker te zijn dat de klant geen klachten heeft.

Ook wordt erover gesproken dat de maatregelen voor andere contactberoepen versoepeld worden. Dit zou dan ook gelden voor bijvoorbeeld rij-instructeurs.

Bronnen geven aan dat de knoop dinsdag doorgehakt moet worden over of deze versoepelingen doorgevoerd worden.

Winkels

Er wordt nagedacht om winkelen op afstand mogelijk te maken. Dit wil het demissionair kabinet mogelijk doen door mensen te laten winkelen op afspraak. Tot nu toe is winkelen alleen mogelijk via 'click and collect', wellicht wordt dit dinsdagavond uitgebreid. Hoe deze uitbreiding eruit gaat zien is nog onduidelijk.

Versoepelingen voor jongeren

Er wordt gesproken over een versoepeling van de regels voor jongeren. Zo zouden jongeren tot 27 jaar in sporthallen, evenementenhallen en wijkcentra elkaar kunnen ontmoeten voor sociale activiteiten. Ook kunnen zij daar volgens bronnen terecht voor ondersteuning. Deze versoepeling zou ervoor moeten zorgen dat jongeren weer meer sociaal contact kunnen hebben.

Middelbare scholen

Zoals het er nu uitziet geeft het demissionair kabinet dinsdag door dat leerlingen van het voortgezet onderwijs vanaf 1 maart weer naar school mogen. De precieze uitwerking van dit plan is nog niet bekend.

MBO

Leerlingen van het middelbaar beroepsonderwijs mogen mogelijk vanaf volgende week weer één dag in de week naar school. Dat is wat ingewijden melden. Halve klassen zouden de uitkomst zijn om de anderhalve meter zo goed mogelijk te kunnen handhaven. Door de roep van jongeren om weer naar school te mogen lijkt het kabinet hier haar pijlen op te zetten.

HBO en universiteiten

Het hoger beroepsonderwijs en universiteiten blijven voorlopig gesloten.

Horeca, musea, dierentuinen en pretparken

Voor horeca, musea, dierentuinen en pretparken verandert er voorlopig naar alle waarschijnlijkheid niets. Rutte zal dinsdagavond bevestigen dat ze in elk geval nog drie weken dicht blijven.

Persconferentie

Dinsdag komt het demissionair kabinet bijeen om de knopen door te hakken. De persconferentie is om 19.00 uur live te volgen op de website van Dagblad van het Noorden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus