Dit is wat we dinsdagavond van premier Rutte en minister De Jonge kunnen verwachten tijdens de persconferentie op 11 mei over de coronamaatregelen

Dinsdag komt er een nieuwe persconferentie over de mogelijke versoepelingen vanaf 18 mei Foto: ANP/HH

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge geven dinsdagavond een persconferentie over de coronamaatregelen. Wat kunnen we verwachten?

Als de cijfers het toelaten wil het kabinet dinsdag besluiten om vanaf 18 mei de tweede stap van het openingsplan te zetten.

Sportscholen

Wanneer stap twee wordt gezet kunnen de sportscholen onder voorwaarden weer open. Ook kunnen zwembaden dan weer gasten binnen ontvangen. Voorwaarden zijn de anderhalvemeterregel en een maximaal aantal personen binnen. Dit betekent dat sportscholen waarschijnlijk weer gaan werken met reserveringen voor tijdslots.

Dierentuinen en pretparken

Maatregelen voor doorstroomlocaties in de buitenlucht worden mogelijk ook versoepeld. Daardoor kunnen dierentuinen en pretparken de poorten openen voor bezoekers.

Cultuur

Kunst- en cultuurbeoefening wordt binnen weer mogelijk wanneer 18 mei verdere versoepelingen worden doorgevoerd. Hierdoor kunnen muziekscholen en theaterscholen weer onder voorwaarden van de basisregels open.

Horeca

Volgens ingewijden overweegt het kabinet om de terrastijden voor de horeca uit te breiden. De opening wordt mogelijk vervroegd naar 10.00 uur, waar dat nu nog 12.00 uur is. Hierdoor kunnen mensen in de ochtend bijvoorbeeld een cappuccino bestellen op het terras. Ook overweegt het kabinet de terrassen 's avonds langer open te houden.

Hierdoor kan het dus zijn dat terrassen langer open mogen dan van 12.00 uur tot 18.00 uur. Vandaag en morgen wordt over dit onderwerp nog gediscussieerd.

Reisadvies

Het kabinet gaat duidelijkheid geven over het reisadvies, dat tot 15 mei loopt. In het Catshuisoverleg praatte het kabinet zondag ook over het advies voor de zomervakantie. Zorgminister Hugo De Jonge zei vorige week dat het beter is om te wachten met boeken. Op dit moment geldt het advies om alleen voor noodzakelijke reizen naar het buitenland te gaan, niet voor vakantiereizen.

Mogelijk gaat het reisadvies vanaf half mei voor sommige bestemmingen naar 'geel'. Daardoor kunnen we binnenkort weer naar een aantal landen op vakantie.

De persconferentie is dinsdagavond om 19.00 uur live te volgen op DVHN.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus