Dit is wat we vanavond van Rutte en De Jonge kunnen verwachten tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen

Minister-president Mark Rutte. Foto: ANP

Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid geven vanavond om 19.00 een persconferentie. Het zal onder andere gaan over de verlenging van de lockdown, de heropening van de basisscholen en het verloop van het vaccinatieprogramma. Bekijk hier wat we kunnen verwachten.

Lockdown

De lockdown wordt waarschijnlijk met drie weken verlengd, lekte maandag al uit na het Catshuisberaad. Half december sloten scholen en niet-essentiële winkels de deuren tot zeker 18 januari. Dat wordt in dit geval 8 februari.

Tot nu toe heeft de harde lockdown slechts een licht effect gehad op het terugdringen van de besmettingscijfers. Daarnaast is er vrees voor de zogeheten 'Britse variant' van het coronavirus, die veel sneller verspreid en in het Verenigd Koninkrijk al tot een noodtoestand heeft geleid.

Avondklok

Naast een verlenging van de lockdown overweegt het kabinet ook een avondklok, waarbij je tussen bepaalde tijden niet over straat mag. Dit zou moeten voorkomen dat mensen teveel bij elkaar op bezoek gaan.

De maatregel kan rekenen op flink wat weerstand van burgemeesters en de Tweede Kamer. Rutte en De Jonge zullen vanavond dan ook nog geen avondklok aankondigen. Mogelijk benoemen ze het wel als een optie, waarna in de Tweede Kamer verder over de noodzaak gesproken wordt.

Basisscholen en kinderopvang

Het kabinet kijkt nog of basisscholen en de kinderopvang eerder open kunnen. 25 januari wordt genoemd als mogelijke datum. Veel hangt af van een onderzoek naar de vatbaarheid van kinderen voor de ‘Britse variant’ van het coronavirus. Pas nadat het Outbreak Management Team (OMT) met een advies erover is gekomen, neemt het kabinet een besluit.

Overheidssteun

Een verlenging van de lockdown zou ook de nodige economische schade berokkenen aan winkels en horeca die al langer de deuren gesloten moeten houden. Brancheorganistie INretail sluit leegstaande winkelstraten niet uit en stelt dat een bloedbad dreigt. Rutte en De Jonge zullen waarschijnlijk een verlenging van de steunmaatregelen aankondigen, waarop minister Wopke Hoekstra van Economische Zaken later de precieze invulling bekend zal maken.

Vaccinatieprogramma

Vorige week werden overal in het land de eerste prikken met het coronavaccin van Pfizer gezet. Na een aantal dagen bleek dat de GGD's een stop moesten zetten op het aantal aanmeldingen. Dit zou komen doordat sommige zorginstellingen al hun personeel in een keer uitnodigen voor een prik. De GGD, die de afspraken inplant, checkt niet of die mensen wel echt tot de eerste doelgroep behoren.

Sinds deze week is ook het Moderna-vaccin aangekomen in Nederland. De gezondheidsraad adviseert om vooral ouderen van 60 jaar en ouder snel te vaccineren. Gezondheidsminister De Jonge zal naar verwachting ingaan op hoe het vaccin verdeeld zal gaan worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus