Dit maakt mensen in Drenthe en Groningen trots op hun provincie

Onderzoek toont aan dat mensen in Drenthe naarmate ze ouder worden vaker trots zijn op de heide en bos in hun provincie. In Groningen geldt datzelfde, maar daar worden met name de ruimte en weidsheid van het landschap geroemd. Foto: Jaspar Moulijn

Wat maakt dat inwoners van Drenthe en Groningen trots zijn op hun provincie? Het antwoord: de nuchterheid. Maar ook de natuur en de weidsheid van het landschap.

Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de NOS en de regionale omroepen is uitgevoerd door I&O Research. Bijna 25.000 Nederlanders gaven hun mening over hun 'regio en provinciegevoel', onder wie 1800 uit Groningen en bijna 2500 uit Drenthe.

Het in januari gehouden onderzoek toont aan dat mensen uit Friesland, Groningen en Limburg zich meer verbonden voelen met hun provincie dan met Nederland. Veel Drenten vinden hun provincie zelfs de mooiste van Nederland.

Dialect, bedrijvigheid en sportclubs

Om de mate van trots te peilen, kregen deelnemers aan het onderzoek onder meer vragen voorgeschoteld over hoe ze aankijken tegen de mentaliteit van hun provinciegenoten. Maar er werd ook gevraagd naar zaken zoals dialect, bedrijvigheid en sportclubs.

In Groningen bijvoorbeeld spreken vooral jongeren hun trots uit over FC Groningen. In Drenthe geldt datzelfde voor FC Emmen. In Groningen werd Ede Staal genoemd als grootste provinciegenoot. Ook zijn opvallend veel jongeren trots op de binnenstad en gebouwen.

Negatieve stereotypering

Om een beeld te krijgen van het provinciegevoel konden mensen ook hun mening geven over waar ze minder trots op zijn. Inwoners van Groningen, Flevoland, Friesland, Drenthe, Limburg en Zeeland blijken volgens de onderzoekers weliswaar trots op hun provincie, ze stellen ook dat mensen van buiten een verkeerd beeld hebben van hun provincie. Ze vinden dat hun provincies worden neergezet middels negatieve stereotypering.

Bovendien zijn inwoners uit de zes provincies van mening dat er onvoldoende aandacht is voor hun provincie van de landelijke media en nog minder van de landelijke politiek. De onderzoekers stellen overigens dat ze dat misschien wel een beetje aan zichzelf te danken hebben. ,,Want de helft tot twee derde van de inwoners van deze provincies is het eens met de stelling ‘In onze provincie zijn we te bescheiden’.''

Het volledige onderzoek is hieronder te lezen:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra