Nederlanders willen dit jaar dolgraag weer op vakantie, er wordt al volop geboekt. Waar moet je goed op letten, nu corona nog altijd niet onder controle is? Vijf vragen.

1. Kan ik makkelijk van mijn geboekte zomervakantie af, als ik niet meer wil, mag of durf?

De meeste touroperators zijn volgens ANVR-voorman Frank Oostdam flexibel en soepel met omboeken tot een bepaalde tijd voor vertrek, maar kosteloos annuleren kan alleen bij een oranje of rood reisadvies of als grenzen zijn gesloten.

Let op: dat annuleren moet dan de reisorganisatie of de vliegmaatschappij doen. De reiziger heeft in dat geval recht op geld terug of kan desgewenst kiezen voor een alternatieve reis. Angst of spijt is doorgaans geen reden om gratis van je boeking af te komen. Dan betaal je annuleringskosten, maar ook die zijn vaak behoorlijk omlaaggegaan.

2. Hoe zit het nou met de voucher die ik al maanden op zak heb door mijn in 2020 geschrapte reis?

Afgesproken is dat die tegoedbonnen uiterlijk een jaar na uitgifte worden verzilverd. Voor pakketreizen schakelen touroperators vanaf maart een ’voucherfonds’ in met overheidsleningen. Je kunt met die voucher ook een andere reis boeken.

Voor verzorgde vakanties is die waardecoupon tot 31 maart gedekt door garantiefonds SGR. „Voor nieuwe boekingen mogen geen vouchers meer worden verstrekt”, zegt SGR-topman Erik-Jan Reuver. Hij laat weten dat in 2021 weer de wettelijke regeling geldt: de consument krijgt binnen twee weken geld terug als een reis niet kan doorgaan.

De Autoriteit Consument en Markt zal actief toezicht houden op hoe de reisbranche omgaat met annuleringen en terugbetalingen. Bij het Coronameldpunt van de Consumentenbond zijn al 2600 klachten binnengekomen over trage restituties en onbereikbaarheid.

3. Als ik een losse vlucht, bungalow, camping of hotel boek, wat zijn dan mijn rechten?

Dat ligt eraan. In de meeste gevallen zullen ook accommodaties zich soepel opstellen, maar het is aan te raden daar bij boekingen zwart op wit afspraken over te maken. Ze kunnen altijd stellen dat zolang zij open en bereikbaar zijn, het verblijf kan doorgaan. „Zelf gratis annuleren is afhankelijk van de voorwaarden van de camping”, zegt Erwin Hoevenaar van JetCamp.

Belvilla biedt kosteloos annuleren aan voor een groot aantal vakantiehuizen tot 43 of 21 dagen voor aankomst, ook zonder coronareden. „Quarantaine of een lastminute Covidtest is geen reden om later te annuleren”, aldus Hanita van de Meer. Vliegmaatschappijen beroepen zich vaak op ’de bekende risico’s’ als je nu op reis gaat. Bij Transavia kun je voor iets meer geld een flexticket kopen om gratis om te boeken. Anders is het als de vlucht wordt geschrapt. Dan krijg je geld terug.

4. Ben ik dit jaar voldoende verzekerd als ik een vakantiereis naar het buitenland boek?

Raadpleeg altijd je reis- en zorgverzekering wat de voorwaarden in coronatijd zijn. „Het ligt ook aan de dekking, die per polis kan verschillen. Verzekeraars houden de reisadviezen van Buitenlandse Zaken aan. Wie bewust naar een oranje gebied reist, is doorgaans niet verzekerd voor coronagerelateerde gevallen, ook niet voor repatriëring of isolatie.

De zorgverzekering vergoedt meestal wel ziekenhuisopnames tot een bepaald maximum”, benadrukt Iwanna de Jonge van het Verbond van Verzekeraars. Als de kleurcode tijdens het verblijf verschiet van geel in oranje, word je geacht het gebied zo snel mogelijk te verlaten. De annuleringsverzekering dekt dit niet. Je kunt er ook geen beroep op doen, als je ineens niet meer durft te vertrekken.

5. Is het verstandig om nu een zomervakantie te boeken, zolang corona niet onder controle is?

Dat is ieders eigen verantwoordelijkheid. Er zijn risico’s aan verbonden, omdat niemand weet hoe de virusbesmettingen en zorgdruk precies gaan verlopen. Bij ANVR en SGR aangesloten reisorganisaties bieden de beste zekerheid. ’Doe-het-zelvers’ hebben de minste garanties. Nederland of omgeving is volgens trendwatcher Isabel Mosk ’veiliger’ dan een verwegvakantie in 2021.

In Europa worden extra maatregelen verwacht voor ’gezond reizen’. Veel zal afhangen van vaccinaties en testbeleid. Het gevaar om ergens te stranden of ziek te worden, kan nog niet worden uitgesloten, maar hoeft ook geen reden te zijn af te zien van het plannen van de zomervakantie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra