Dit zijn de culinaire favorieten van het Noorden van 2018

Het is dringen aan de top. Dat concludeert DvhN-recensent Jacques Hermus van de restaurant-rubriek Buiten de Deur in zijn traditionele jaaroverzicht. Hier het beste dat Noord-Nederland in 2018 culinair te bieden had.

De allerbeste restaurants

Er is een jonge Italiaanse vrouw neergestreken aan de Verlengde Hereweg, bij Alice in Groningen. Een meisje is ze nog, die Alice, een eigenwijs meisje. Opent zomaar een restaurant in Helpman, zegt dat ze authentiek Modena-Italiaans kookt en hangt daaraan een stevig prijskaartje. Durfal Alice voerde ons dit jaar naar culinair wonderland. [Hier de recensie.]

Restaurant De Haan in Groningen is onlangs van eenpitter in tweepitter veranderd – er loopt nu een vaste assistent van Le Coq, zoals De Haan zich noemt. De chef laat gasten veel werk zelf doen – brood halen, wijn inschenken – zodat hij zich helemaal kan richten op wat hij erg goed kan: koken. Hij heeft de klassieke keuken tot diep in zijn vingers en weet daaraan een fijne moderne draai te geven. [Hier de recensie.]

Hier is bijna elke hap raak, in Black Tie in Assen, het nieuwe restaurant dat de Drentse hoofdstad nog meer gastronomisch zelfvertrouwen geeft. Een jonge chef maakt rodepoontartaar met schuim van gin-tonic, maar ook een goddelijke stoof van varkenswang met knolselderijkroket. Fris interieur, net zo’n frisse bediening. Hier horen we nog veel van. [Hier de recensie.]

Bediening

Restaurant Grote Frederik in Groningen had net zo goed in de Top 3 in de categorie ‘de beste’ kunnen staan. Dit voorjaar streek een jong stel uit Freiburg im Breisgau in Groningen neer. Hij kookt schitterend, zij toont vanaf de eerste minuut aan over bijzonder dienstgerichte kwaliteiten te beschikken. [Hier de recensie.]

Grote Frederik in Groningen. Foto: DvhN

Een nonchalante tiener in de bediening, bij Poortman in Veeningen, een beetje in de gaten gehouden door de perfecte gastvrouw. Hij is niet beschroomd. Bij Co’s bestelling kip met patat en appelmoes als hoofdgerecht zegt hij: „En wat drinken we erbij, mevrouw? Een glaasje Fristi?” [Hier de recensie.]

Een natuurtalent, daar bij Het Goudmeer in Oosterwolde. Losjes bedient hij, zich naadloos voegend naar de gast. Het is een bijbaan – hij is administrateur – maar jarenlange jeugdervaring in de Schiermonnikoger horeca schud je niet zomaar van je af, zo blijkt. [Hier de recensie.]

Goed voor weinig

„Ik ontkom er niet aan schnitzels te serveren of gehaktballen”, zegt de chef van ‘t Stadshuys in Winschoten. „Dat wil de Winschoter. Hier komen ze om op tijd te eten, bij echte restaurants gaat men écht uit eten.” Daarmee doet hij ’t Stadshuys tekort. Hier eet je uitstekend voor een aantrekkelijk bedrag. [Hier de recensie.]

‘t Stadshuys in Winschoten. Foto: DvhN

Bij Wadapartja in Groningen heerst een vrolijk chaotische stijl. Er is een winkel, een ‘huiskamer’ met een ratjetoe aan interieur, en een luchtig lunch-ontbijt-dinerrestaurant. Het reurt er en het danst er, in de kleine keuken dampt het dat het een lust is. Prima eten voor de kleine beurs. [Hier de recensie.]

Tonnetje rond verlaten we El Santo in Groningen, met de fijne gedachte dat Mexicaans ook anders kan zijn dan wat we doorgaans in Ned-Mexrestaurants aantreffen. Tegen schappelijke prijzen in een feestelijk-eclectisch ingericht eethuis. [Hier de recensie.]

Locatie

De Blokhuispoort, de voormalige gevangenis van Leeuwarden, stond op de lijst om te worden gesloopt. Nu is het een verzamelplaats van creatief talent, ook culinair. Drink- en Eetlokaal Proefverlof in Leeuwarden is restaurant en hotspot tegelijk. Je eet er, drinkt er en je wordt er gezien. [Hier de recensie.]

Proeflokaal in Leeuwarden. Foto: DvhN

Wolken houden de wacht boven het Noord-Groningse land. Via kronkelwegjes bereiken we, aan een van de oude kwelderkreken, Veldzicht in Oosterwijtwerd. Het restaurant ligt op een bultje in het land. Een oud pand met aanlegsteiger en veel charme. En een fijne kok. [Hier de recensie.]

Het blijft een fraai plekje, de voormalige woning van de opzichter van Rijkswaterstaat aan de Drentse Hoofdvaart in het dorp. Helemaal als tijdens een lenteavond strijklicht over ontluikend groen en een rimpelloos wateroppervlak aait. Het stijlvol aangeklede restaurant De Sluiswachter in Dieversluis heeft verschillende kleinere kamers. [Hier de recensie.]

En verder

Het sfeervolle eethuis Dokjard in Groningen – oudsteens muurtje, banken rondom een haard, lever- en groenkleuren – serveert klassieke bistrogerechten met een twist. Dokjard schenkt er een eigen bier bij, van brouwvrouwe Jard. Bij dit ‘dok’ aan de Noorderhaven meren we vaker aan. [Hier de recensie.]

Terwijl buiten de herfst eindelijk met regen tegen de ramen tikt wentelen we ons genoeglijk in smakelijke Fransigheid met succesnummers van de hedendaagse bistrokaart. Hier, bij Refter in Winsum, staat een chef met diepe ervaring en uitmuntend gastheerschap. [Hier de recensie.]

Duidelijk is dat bij Bistro Heerlijk in Haren door de nieuwe uitbaters aan de weg wordt getimmerd. Het is er genoeglijk druk, en er is genoeglijk eten. Ook als je er niet komt voor het menu: er zijn plekjes en banken waarop je met vriendinnen gezellig een fles wijn kunt bestellen. Ook is er een winkeltje met lekkers. Het maakt de bistro tot een all day-concept. [Hier de recensie.]

***

In dit overzicht komt elk genoemd eethuis hooguit één keer voor. Bijvoorbeeld: een restaurant in de categorie ‘de beste’ zou wellicht ook een plekje kunnen claimen in het rijtje ‘bediening’, maar geeft in dat geval automatisch voorrang aan andere toppers. Dat waren er best veel, Groningen en Drenthe kregen er een behoorlijk aantal fijne restaurants bij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.