Dit zijn de eisen voor winkels om op de lijst met uitzonderingen te staan (waarom Hema nog rookworst mag verkopen en de winkels van Action ook weer open zijn)

Ook de Hema in Veendam was dinsdag gewoon open. DvhN

Open of toch niet? En zo ja: wat mag je wel en vooral niet verkopen? Voor veel winkeliers was het gisteren lang gissen wat ze precies mochten. Zo besloot de Hema toch open te gaan voor de verkoop van onder meer gebak, babyspullen en de beroemde rookworst. Ook de winkels van Action zijn woensdag weer open.

Alle winkels op slot, besloot het kabinet maandagavond. Maar al snel bleek dat de lijst met uitzonderingen langer was dan alleen het bekende rijtje van supermarkten, drogisterijen, slijterijen, verswinkels, dierenspeciaalzaken, audiciens en opticiens.

In een poging om aan de meeste verwarring een einde te maken, plaatste het ministerie van Economische Zaken ’s middags op rijksoverheid.nl de toevoeging dat als een winkel hoofdzakelijk (meer dan 70 procent van de omzet) producten verkoopt die vallen onder de lijst met uitzonderingen, het hele filiaal open mag blijven. En als minstens 30 procent van de omzet uit deze producten komt, dan mag een deel van de winkel open blijven. Hoe de overheid deze percentages gaat controleren, is nog niet duidelijk.

'Het zou gek zijn als we dicht zouden gaan'

De regel zorgt ervoor dat ketens als de Hema niet volledig op slot gaan. ,,Wij zijn de grootste banketbakker van Nederland. Het zou gek zijn als we dicht zouden gaan’’, aldus een Hema-woordvoerster. Het assortiment dat niet het stempel ‘essentieel’ heeft, is uit de schappen gehaald of afgedekt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus