Dit zijn de onsportiefste momenten in Rio tot nu toe

Meedoen is belanrijker dan winnen. Een grote, gezellige sportwedstrijd die tot doel heeft om de volken te verbroederen. Dat is de Olympische gedachte. Toch vindt niet iedereen dat even makkelijk, ook niet in Rio.

1. CAVENDISH DEELT UIT
Het eerste voorbeeld vond plaats op de wielerbaan. De Britse wielergrootheid (en inmiddels 'enfant terrible'?) Mark Cavendish schakelde door een (bewuste?) actie zijn tegenstander uit die daarna weggevoerd moest worden naar het ziekenhuis. De jury vond er niets van en besloot dat Cavendish zijn zilveren medaille mocht houden. Toen de Nederlandse journalist Thijs Zonneveld Cavendish vroeg naar de beelden, reageerde de Brit woest: 'Ik kan je aanklagen om zulke uitspraken!' Inmiddels heeft Cav' toegegeven dat hij fout zat. Oordeelt u zelf:

2. FRANSE TRANEN
De Franse poolstokhoogspringer Renaud Lavillenie was de absolute topfavoriet in Rio. In de finale werd hij echter verslagen door een Braziliaan. Het publiek keerde zich tot ongenoegen van Lavillenie de hele wedstrijd tegen de Fransman. Logisch, zou je nog kunnen denken. Maar om tijdens de huldigingsceremonie de Franse atleet nog steeds met boe-geroep te begroeten is natuurlijk beneden alle peil. Lavillenie kan zijn tranen niet bedwingen en moest worden getroost door de winnende Braziliaan.

3. JUDOKA EGYPTE WEIGERT HAND
Tijdens het judotoernooi in Rio vocht de Egyptische Islam El Shehaby de beladen pot tegen de Israelische Or Sasson. Sasson won de wedstrijd, maar Shehaby weigerde na afloop van de wedstrijd een hand te geven aan de winnaar. Het is hoogst ongebruikelijk binnen het judo om geen openlijk respect te tonen op de mat. Saillant detail: Or Sasson won uiteindelijk de gouden medaille in de klasse tot 100 kilo en Shebaby is naar huis gestuurd.

4. IERSE MIDDELVINGER
Michael Conlan uit Ierland is bokser en regerend Europees- en wereldkampioen in zijn klasse. In de kwartfinale verloor Conlan zijn partij op punten. Boksen is een jurysport en Conlan was woest: hij vond dat hij had moeten winnen. Dat liet hij merken ook: na de bekendmaking stak hij beide middelvingers in de lucht en uitte daarna zijn boosheid voor de camera tijdens een interview.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.