Dit zijn de versoepelingen van de coronamaatregelen die woensdag ingaan. Terrassen mogen langer open en sportscholen mogen weer bezoekers ontvangen

Kabinet besluit zo goed als zeker over doorgaan versoepelingen ANP

Attractieparken en dierentuinen kunnen woensdag weer open, de terrassen met langere openingstijden mogen ontbijt en diner serveren en ook de sportscholen mogen de deuren weer openen.

Premier Rutte en coronaminister De Jonge hadden dit extra ’weegmoment’ voor de zekerheid ingebouwd om er zeker van te zijn dat de cijfers echt de goede kant op gaan, zoals de modellen al wekenlang aangeven. Dat blijkt inderdaad het geval.

Terrassen langer open

Vanaf 19 mei mogen terrassen langer open zijn, zodat mensen er kunnen ontbijten of dineren. Terrassen mogen open van 06.00 uur tot 20.00 uur. Alle andere voorwaarden blijven gelden. Zo blijft er een maximum van 50 bezoekers per terras.

Terrassen van sportkantines mogen ook weer open. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere terrassen.

Attractieparken en dierentuinen weer open

Ook is er meer recreatie buiten mogelijk, zoals attractieparken en dierentuinen, maar ook buitenlocaties voor kunst en cultuur. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht.

Buitensporten, sportscholen, sekswerkers en bibiliotheken

Teams mogen ook weer buiten sporten en de sportscholen en zwembaden gaan weer open. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en ook geldt de anderhalvemetermaatregel. Binnen is een mondkapje verplicht, maar deze mag af tijdens het sporten. Grote groepslessen zijn nog niet toeegestaan voor iedereen ouder dan 17 jaar.

Sekswerkers mogen ook weer aan de slag. De bibliotheken kunnen op 20 mei hun deuren weer openen.

Kunst en cultuur

Muziek-, dans en toneellessen kunnen weer doorgaan. Dit kan met maximaal twee personen plus een docent. Hierbij mogen maximaal 30 mensen in één ruimte. Binnen moet iemand een mondkapje dragen.

Reizen met het openbaar vervoer

Vanaf 19 mei vervalt het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Het nieuwe advies voor alle manieren van vervoer is dan om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen.

Deze maatregelen blijven bestaan

Het maximum aantal bezoekers thuis staat nog steeds op twee personen. Daarnaast blijven restaurants binnen gesloten en culturele instellingen mogen nog geen bezoekers ontvangen.

Basismaatregelen blijven overeind

De tweede fase van het openingsplan zou doorgaan als er maandag een gemiddelde afname is in de instroom van ziekenhuizen van ongeveer 20 procent in vergelijking met de piek eind april, zegde premier Mark Rutte toe.

Wel blijven de basiscoronamaatregelen overeind, zoals mondkapjes binnen, 1,5 meter afstand en een beperkt aantal mensen bij elkaar.

Over de volgende fase in de versoepelingen zal het kabinet op 1 juni een besluit nemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus