Doe Maar: al 32 jaar ‘Klaar’

Het kan de Nederpopliefhebber niet zijn ontgaan: Doe Maar is deze zomer volop aanwezig in het festivalcircuit. Dit zorgt ook voor opgetrokken wenkbrauwen, want was die band niet allang gestopt? Dat klopt, maar Doe Maar is ondertussen al meerdere keren opnieuw opgestaan.

Op 22 februari 1984 opent De Telegraaf met een vernietigende kop: Doe Maar gaat uit elkaar. De druk van het enorme succes wordt Henny Vrienten en co. te veel, en ze kunnen niet meer met elkaar opschieten. Tijdens de opnames van het vijfde album besluit de band te stoppen. Nog twee afscheidsconcerten in Den Bosch, en dan is het klaar.

Klaar

Althans, zo leek het. Maar vijftien jaar later, in 1999, is daar dan toch het nieuws: Doe Maar komt terug - voor één keertje. In 2000 verschijnt het album Klaar, en de band speelt zestien(!) keer in Ahoy Rotterdam. De terugkeer lijkt van korte duur, want de band geeft al meteen aan dat dit een eenmalige reünie zal zijn.

Doe Maar! de musical

In 2007 zijn de nummers van Doe Maar nog wel live te horen - maar het wordt niet door Doe Maar zelf gespeeld. Zoals ABBA Mamma Mia! had, kreeg de band Doe Maar! De Popmusical, volgens hetzelfde concept: het verhaal heeft niets met de band te maken, maar de nummers staan wel centraal.

De Kuip en Symphonica in Rosso

Door de musical begon het blijkbaar weer te jeuken bij de band, en in 2008 stond Doe Maar twee keer in een volle Kuip. Ze hadden de slag te pakken, en speelden nog in Delft, Deventer, Tilburg en Amsterdam, en op het Belgische festival Werchter Boutique. Hierna bleef het echter weer stil.

Tót vier jaar later, in 2012: op Symphonica in Rosso mocht de band laten horen hoe liedjes over cannabis klinken met een symphonisch orkest erachter.

Top Notch

Nieuw werk van de nederpoppers bleef uit, maar het oude werk dook op aan de andere kant van het muziekspectrum. Voor hiphop-platenlabel Top Notch bewerkte de band oudere nummers, en coverden rappers Doe Maar. Samen met Postmen en Groninger rapper Kraantje Pappie bracht de band een nieuwe versie van Alles Gaat Voorbij uit.

En nu verder

Doe Maar lijkt niet meer weg te slaan van de Nederlandse podia: in 2013 deed de band nog onder andere Groningen aan, en in 2016 stonden ze drie keer in de Ziggo Dome én op Pinkpop. Ondertussen is Henny Vrienten met Vreemde Kostgangers nog in het theater te zien. Met de nieuwe reeks aangekondigde festivalshows, waaronder Retropop in Emmen en Dauwpop bij Hellendoorn, blijkt maar weer: Doe Maar is voor een band die al sinds 1984 uit elkaar is nog behoorlijk actief.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.